Na hlavný obsah

Spor o Náhorný Karabach sa blíži ku koncu, povedal Putin na stretnutí s lídrami krajín konfliktu

Ústrednou témou rokovaní bol Lačinský koridor.

Spor o Náhorný Karabach sa blíži ku koncu, povedal Putin na stretnutí s lídrami krajín konfliktu
Lídri Arménska a Azerbajdžanu diskutovali v Rusku o Náhornom Karabachu. Foto: RTVS

Lídri Arménska a Azerbajdžanu diskutovali v Rusku o Náhornom Karabachu. Ústrednou témou ich rokovaní bol Lačinský koridor – jediná cesta, ktorá spája Arménsko a Náhorný Karabach. Diskutovali aj v prítomnosti ruského vodcu Vladimira Putina, ktorý tvrdí, že spor sa blíži ku koncu.

Diskusie boli v istých chvíľach natoľko vyhrotené, že ich musel prerušiť šéf Kremľa. Arméni sa sťažujú, že jedinú pozemnú cestu, ktorá ich spája s Náhorným Karabachom – enklávou, vo vnútri Azerbajdžanu, Azerbajdžanci blokujú.

Baku totiž Jerevan obviňuje, že tam dováža zbrane. To ale Arméni odmietajú. Tvrdia, že cesty by mali kontrolovať ruské mierové jednotky. Napriek tomu sa obaja lídri nakoniec zhodli, že ide iba o technickú otázku. Spor sa podľa nich blíži k urovnaniu.

“Po nedávnych vyhláseniach Arménska o uznaní Náhorného Karabachu ako súčasti Azerbajdžanu, vrátane uznania územnej celistvosti Azerbajdžanu, budú rokovania o ďalších bodoch mierovej zmluvy omnoho jednoduchšie,“ povedal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

“Arménska pohraničná a colná služba sú pripravené zabezpečiť normálny prechod všetkých vlakov cez územie Arménska. Očakávame, že azerbajdžanská železnica sa otvorí aj pre arménske vlaky,“ uviedol predseda arménskej vlády Nikol Pašinjan.

Diskusii o Náhornom Karabachu sa venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

Spor trvá už desaťročia

Arménsko a Azerbajdžan sa sporia o Náhorný Karabach už desaťročia. Viedli preto už aj dve vojny. V poslednom čase však dávajú obe strany najavo ochotu podpísať mierovú zmluvu.

“Som si istý, že napriek všetkým ťažkostiam nakoniec problém vyriešime. Nebude to prospešné len pre Arménsko a Azerbajdžan, ale pre celý región,“ povedal na stretnutí ruský prezident Vladimir Putin.

Podľa medzinárodného práva je Náhorný Karabach uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu. Horské územie na juhozápade krajiny však obývajú väčšinou etnickí Arméni. Vďaka nim v zásade aj funguje.

Po vzniku Sovietskeho zväzu bol autonómny. Pri rozpade odmietol Náhorný Karabach patriť pod vládu Azerbajdžancov. Rozhodol sa pripojiť k Arménsku. To vyvolalo boje. Napätie pretrváva dodnes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet