Na hlavný obsah

Súboj kontinentov o zlato, vo finále vyzve Kanada Nemecko

V nedeľu (28. 5.) spoznáme tri najúspešnejšie krajiny na šampionáte.

Súboj kontinentov o zlato, vo finále vyzve Kanada Nemecko
Obrovská radosť Nemecka po postupe do finále. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Zbehlo to ako voda – MS v hokeji 2023 sa končia. Na programe sú posledné dva zápasy, oba medailové. Popoludní si to najskôr rozdajú Lotyši v súboji o bronz s Američanmi, čerešnička na torte v podobe finále Kanady proti Nemecku príde na rad večer.

Cesta javorových listov za istotou medaily bola poriadne tŕnistá. Kanaďania najskôr s problémami zdolali Slovákov po samostatných nájazdoch, aby neskôr nestačili na Švajčiarov a dokonca ani Nórov. Zverenci trénera Tourignyho však dokážu zabrať v správny čas, čo potvrdili nadstavbovým vyradením Fínska a Lotyšska.

Kanadu by sme mohli pokojne označiť ako celok dvoch tvárí – slabučký útok a solídnu defenzívu. Javorové listy pretavia v gól len 9,79 percent svojich striel, tak zle na tom nie je z elitnej štvorky nik. Navyše, v priemere potrebujú šesť presiloviek na jeden presný zásah v početnej výhode.

Majú však silné individuality. Obranca MacKenzie Weegar nazbieral v deviatich zápasoch desať bodov, najmä za sedem asistencií. Útočník Lawson Crouse je zasa do tejto chvíle päťgólový.

Kanada chce v Tampere získať ďalšie zlato.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Nemecká cesta turnajom pripomína rozprávku. Či bude mať šťastný koniec, to sa dozvieme večer. V každom prípade, Nemci postúpili do vyraďovacej časti z posledného možného miesta a dokonca o tom rozhodli až v záverečný deň skupinovej fázy.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Pobyt medzi elitnou osmičkou si však nesmierne užívajú. Najskôr poslali po výbornom výkone domov Švajčiarov a v semifinále sa im podarilo vykoľajiť aj dovtedy neporazený americký vlak. Nemci sú najúspešnejšími strelcami šampionátu, gólom sa skončí 13,99 percent ich streleckých pokusov.

Nemci v semifinále vyradili Spojené štáty americké.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

V priemere potrestajú každé štvrté vylúčenie súpera a ubránia viac ako štyri pätiny vlastných početných nevýhôd. V porovnaní s Kanaďanmi sú aj disciplinovanejší – s počtom 86 trestných minút ich majú oproti javorovým listom o deväť menej.

Kedy a kde sa zápas odohrá?

Finále majstrovstiev sveta medzi Kanadou a Nemeckom je na programe v nedeľu (28. 5.) o 19.20 v Nokia Arene v Tampere. Sledovať naživo ho môžete prostredníctvom vysielania RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport