Na hlavný obsah

VIDEO: Brankári sa v Rige ukázali v skvelom svetle. Toto sú ich tri top zákroky na šampionáte

Škorvánek a Hlavaj dokázali svojimi zákrokmi zavrieť kritikom ústa.

VIDEO: Brankári sa v Rige ukázali v skvelom svetle. Toto sú ich tri top zákroky na šampionáte
Na snímke slovenský hokejový brankár Stanislav Škorvánek Foto: TASR

Pri pohľade do záverečnej nominácie na MS v hokeji 2023, vzbudil najväčšiu pozornosť hokejovej verejnosti brankársky post. Trénersky štáb zariskoval a do Rigy vzal trojicu medzinárodne neskúsených brankárov z Tipos extraligy. Samuel Hlavaj, Stanislav Škorvánek a Dominik Riečický dovtedy neodchytali na jednom z vrcholových podujatí ani minútu.  

Po šampionáte, keď prišiel čas na bilancovanie, sa ukázalo, že to vôbec nebol krok vedľa. Práve naopak. Nielen tréneri, ale aj spoluhráči takmer po každom jednom dueli skloňovali, že nás v zápase podržal brankár. Ich slová potvrdzuje aj pohľad do oficiálnych štatistík turnaja, ktorým kraľuje práve Škorvánek. Aj jeho dva zákroky si môžete pozrieť v našom výbere najlepších slovenských šampionátových zákrokov.

Stanislav Škorvánek nedovolil Lotyšom vyrovnať v presilovke

Z tria nominovaných brankárov si ako prvý svoju šampionátovú premiéru odbil v úvodnom dueli proti Čechom Stanislav Škorvánek. Gólman michalovskej Dukly dostal dôveru aj v nasledujúcom stretnutí proti domácim Lotyšom. Po presnom zásahu Sukeľa zo 44 sekundy Slováci viedli 1:0 a najtesnejší možný náskok držali aj po odohraní 36 minút, o čo sa veľkou mierou pričinil práve Škorvánek. Ten pri vylúčení Okuliara takto čaroval:

Hokejistom z usporiadateľskej krajiny sa podarilo vyrovnať o pár sekúnd neskôr, ale spokojnejší nakoniec aj tak odchádzali Slováci, ktorí sa zásluhou Hrivíka ujali vedenia ešte raz. Tentokrát si ho už udržali a po výsledku 2:1 si pripísali tri cenné body.

Hlavajová veľká premiéra proti neskorším majstrom sveta

Gólman Samuel Hlavaj zažil na šampionáte „krst ohňom“. Svoj debut na MS si totiž odkrútil v treťom dueli proti favorizovanej Kanade. Javorové listy na neho dokopy vyslali 43 striel, z ktorých len jedna skončila za jeho chrbtom. Aj vďaka takýmto Hlavajovým zákrokom živili Slováci nádej na zisk bodov až do posledných minút:

Duel nakoniec nespoznal víťaza po 60 minútach ani po predĺžení, a tak prišli na rad samostatné nájazdy. V nich boli úspešnejší Kanaďania, ktorí ukoristili bod navyše.

Škorvánek udržal našu nádej na štvrťfinále

Neexistuje slovenský hokejový fanúšik, ktorý by po dueli s Kazachstanom nevytiahol postupovú kalkulačku. Matematika bola v tomto prípade jasná. Tri body proti Slovincom a tri body proti Nórom boli nevyhnutnosťou, ak sa chceli Slováci udržať v hre o postup do štvrťfinále. Prvú i druhú úlohu sa zverencom Craiga Ramsayho podarilo splniť aj vďaka Škorvánkovým famóznym zákrokom. Žilinský odchovanec nás takto podržal 15 sekúnd pred koncom zápasu počas hry bez brankára na strane Slovincov:

Slováci nakoniec najtesnejší možný náskok udržali a pripísali si tri dôležité body. Naopak, Slovinci sa nedokázali zachrániť a vypadli z elitnej kategórie MS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport