Na hlavný obsah

Farmári budú zrejme predávať úrodu za ceny spred niekoľkých rokov. Spotrebitelia zmenu nepocítia

Poľnohospodári budú stratoví.

Farmári budú zrejme predávať úrodu za ceny spred niekoľkých rokov. Spotrebitelia zmenu nepocítia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úrodu vlani zakladali draho, predávať ju však zrejme budú za ceny spred niekoľkých rokov. Ceny agrokomodít na burzách oproti vlaňajšku výrazne klesli – niektoré aj o tretinu či polovicu. Pre poľnohospodárov to znamená straty. Tešiť sa zatiaľ nemôžu ani spotrebitelia. S poklesom cien potravín na pultoch zatiaľ rátať nemožno.

Úroda na poliach sa tento rok ukazuje v dobrom svetle a podľa poľnohospodárov bude určite väčšia ako vlani. Klesli však predajné ceny. Tie určujú zahraničné burzy, na ktorých ceny pšenice, kukurice či repky oproti vlaňajšku výrazne klesli. Poľnohospodári majú navyše na skladoch ešte aj vlaňajšie zásoby.

Drahej úrode na pultoch obchodných reťazcov sa v reportáži venovali redaktori RTVS Jana Obrancová a Peter Mútňan:

„Je rozdiel, keď dopestujete päť ton pšenice krát 400 eur, a sedem ton pšenice krát 300 eur, čiže nejakým spôsobom ceny sú problém,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

„Šťastný ten poľnohospodár a ten podnikateľ, ktorý v dobrých cenách predal do konca roku 2022 alebo do začiatku roka 2023. Náklady boli ešte, dá sa povedať, vo vysokých cenách, no a keď budú realizačné ceny za komodity nízke, tak bude problém. Budeme mať čo robiť, úvery sú drahé,“ povedal pestovateľ Jozef Mechura.

Ceny na burzách klesali

Ceny na burzách v uplynulých mesiacoch stlačilo nadol viacero faktorov, tým zásadným je dovoz ukrajinského obilia do Európy.

„Poľnohospodárom to spôsobuje problém, lebo máme oveľa vyššie vstupy, to znamená, že sme úrodu zakladali s drahými hnojivami, chemikáliami a s drahými vstupmi, ktoré používame, a samozrejme tá cena pšenice tomu nezodpovedá,“ vysvetlil Macho.

Európska komisia sľúbila štátom, ktoré situácia zasiahla najviac, odškodnenie. Pred časom tiež krajinám susediacim s Ukrajinou povolila dovoz jej komodít obmedziť. Opatrenie predĺžila do 15. septembra tohto roka.

„Práve po 15. septembri sa bude zberať slnečnica, kukurica na zrno, a vtedy tie ceny zas budú úplne stlačené, čo je pre nás katastrofa,“ skonštatoval pestovateľ Robert Kovács.

„Balíček, kde je výška financií päť miliónov eur je určite nedostatočný. Na poslednom rokovaní v Bruseli som uplatnil požiadavku navýšenia, ale vzhľadom na to, že tento balíček sa neprerokovával, čakáme na výsledok,“ podotkol minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

Väčšie zmeny v cenách neprídu

Hoci ceny dozrievajúcej úrody a teda základných surovín na výrobu potravín výrazne klesli, na pultoch väčšie zmeny zatiaľ očakávať nemôžeme.

„V krátkej dobe určite nie, treba si uvedomiť, že niečo iné je burzová cena, ktorá sa neustále mení a niečo iné sú dlhodobé kontrakty na dodávky elektriny alebo plynu, čiže osobne nepredpokladám, že by sa tento rok nejakým výrazným spôsobom odbytové ceny pekárov cukrárov alebo cestovinárov menili,“ uviedol riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

„Ja síce pracujem v Nemecku, ale prekvapilo ma, že na Slovensku sú tie ceny ešte vyššie. Aj tam išlo teraz všetko hore samozrejme. Tu sú ale ešte tie ceny vyššie. To ma zaskočilo ozaj prekvapilo, keď prídem domov a nakupujem, že je to ešte viac,“ uviedla v ankete jedna zo spotrebiteliek.

Pozitívnou správou pre spotrebiteľov je nateraz zmiernenie inflácie. Tá v máji pri potravinách spomalila z 28 na 22 percent.

„Za väčšinu potravín platíme viac ako pred rokom, predpokladáme ale že v nasledujúcich mesiacoch príde k takému ďalšiemu spomaleniu nárastu cien potravín. To ale neznamená, že ich budeme nakupovať lacnejšie ako pred rokom. Budeme si stále za ne medziročne priplácať, ale nie už tak dramaticky,“ dodala analytička Eva Sadovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika