Na hlavný obsah

Štáby RTVS zisťovali, koľko si Slováci priplácajú za potraviny, ale aj kedy by mohli ceny klesnúť

Pozreli sme sa aj na ceny pohonných látok.

Štáby RTVS zisťovali, koľko si Slováci priplácajú za potraviny, ale aj kedy by mohli ceny klesnúť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zdražovanie na Slovensku sa postupne spomaľuje. Potvrdil to Štatistický úrad SR. Inflácia je však ešte stále dvojciferná. Podľa analytikov by mohla klesnúť v najbližších mesiacoch. Štáby RTVS sa boli pozrieť, koľko si priplácame za potraviny, aj za koľko tankujeme palivo.

Kúpiť potraviny na Slovensku sa stáva čoraz väčším luxusom. Ľudia majú hlbšie do vrecka. Ceny medziročne vystrelili o takmer 22 percent. Obchodníci prepisujú cenovky už tretí rok za sebou.

Zdražovanie vidieť naprieč celým supermarketom. Najrýchlejšie rástla cena mäsa, chleba a obilnín, mliečnych výrobkov, vajec a cukru. Medzi negatívnymi favoritmi sú aj nealkoholické nápoje.

Pre lepšiu predstavu, tmavý chlieb zdražel za rok o viac ako 50 centov, bravčová krkovička v priemere o euro a liter polotučného mlieka o vyše 20 centov.

Tankujeme však lacnejšie ako vlani

Naopak, na čerpacích staniciach už vodiči nemusia siahať až tak hlboko do vrecka ako vlani. V porovnaní s minuloročnými cenami na prelome mája a júna je v tomto roku tankovanie lacnejšie takmer o 15 percent.

Kým pred rokom o takomto čase zaplatili vodiči za 50-litrovú nádrž benzínu v priemere 90 eur, aktuálne je to zhruba 79 eur. Za 50 litrov nafty dali vlani v priemere 89 eur, teraz ich stojí 71 eur. Vodiči teda platia za 50-litrovú nádrž o desať až takmer 20 eur menej ako vlani.

Tempo zdražovania sa postupne zmierňuje. Kým v apríli dosiahla inflácia medziročne takmer 14 percent, v máji rast cien spomalil na zhruba 12 percent. Májovým číslam však pomohlo opätovné zavedenie obedov zadarmo.

Téme inflácie a vysokých cien sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali redaktori Anton Gbur, Marek Pivoluska a Ivan Tománek:

„Pozitívom je, že inflácia nám spomaľuje už tretí mesiac po sebe. Môžeme teda povedať, že vrchol inflácie už máme za sebou. V letných mesiacoch alebo v septembri by sme mohli dosiahnuť jednociferné hodnoty,“ myslí si analytička Jana Glasová.

Prečo sú však ceny v obchodoch stále vysoké? „Dodávateľské reťazce sú dlhé. Taktiež kontrakty, ktoré majú uzatvorené, trvajú určitú dobu. Vždy je tam nejaké oneskorenie, niekedy to trvá viac, niekedy menej. Ale už očakávame, že aj na cenách potravín budeme vidieť tento vývoj,“ vysvetlil odborník Matej Horňák.

Napriek tomu, že inflácia poľavuje, rast platov za zdražovaním ešte stále nestíha. Klesá tak životná úroveň, keďže si ľudia môžu dovoliť menej. Štát preto chystá pomoc pre tých najviac zasiahnutých.

Nebude však vo forme potravinových šekov, ako pôvodne úradnícky kabinet zvažoval. Kto a v akej výške dostane podporu, nastavia ministerstvá práce a financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika