Na hlavný obsah

Hladina vody v Kachovskej priehrade klesla pod mŕtvy bod

Voda cez zničenú hrádzu naďalej odteká.

Hladina vody v Kachovskej priehrade klesla pod mŕtvy bod
Zničená priehrada v meste Nova Kachovka. Foto: Kiyv Independent

Hladina vody v zničenej Kachovskej priehrade klesla na 12,5 metra. Minimum potrebné pre odber vody do zásobovacích kanálov je 12,7 metra. Podľa agentúry Unian to vo štvrtok (8. 6.) povedal šéf spoločnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota.

Týka sa to podľa neho okrem iného dodávok pre Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá využíva vodu z kachovského rezervoáru na chladenie reaktorov. Voda naďalej cez zničenú hrádzu vodného diela odteká.

Ukrajinské médiá neuvádzajú, ako sa pokles vody v rezervoáre bezprostredne dotkne Záporožskej jadrovej elektrárne. Tú považujú za najväčšiu v Európe, a ktorá z Kachovskej priehrady vodu čerpala.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok ( 6. 6.) podľa agentúry Reuters uviedla, že atómové zariadenie má dostatočnú zásobu vody na chladenie reaktorov na „niekoľko mesiacov“.

Situácia v Záporožskej elektrárni je pod kontrolou

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom v utorok uviedla, že zničenie priehrady jadrovú elektráreň ohrozuje, situácia je tam však pod kontrolou. Ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruský koncern Rosatom v ten istý deň písala, že jadrová elektráreň nie je v ohrození.

„Hladina vody v priehrade je v tejto chvíli už na 12,5 metra, čo je pod mŕtvym bodom, ktorý je 12,7 metra, kedy možno ešte odoberať vodu pre obce a pre Záporožskú jadrovú elektráreň na chladenie,“ povedal Syrota v televízii.

Podľa agentúry Unian z kachovskej nádrže odteká množstvo vody. Hladina klesá o približne jeden meter denne. Očakáva sa, že klesne ešte asi o 8,5 metra v porovnaní s úrovňou, na ktorej bola pred deštrukciou hrádza. „Očakáva sa, že týmto tempom bude odtekanie vody pokračovať ešte asi sedem až osem dní,“ doplnil Syrota.

„Ak hrádzu v dolnej časti zničili až k základom, nebude hĺbka priehrady viac ako tri metre. Jej šírka sa zmení z 3,5 kilometrov – ako tomu bolo pred explóziou – na jeden až 1,2 kilometra. To znamená, že sa vráti do koryta Dnepra, ako tomu bolo pred výstavbou priehrady, „uviedol šéf Ukrhidroenerho podľa agentúry Interfax-ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet