Na hlavný obsah

Vláda premiéra Ľudovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu

Podporilo ju len 34 poslancov Národnej rady SR.

Vláda premiéra Ľudovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu
Na snímke je historicky prvá slovenská vláda odborníkov. Foto: TASR/Jakub Kotian

Vláda odborníkov, ktorej predsedá bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor nezískala v Národnej rade (NR) SR dôveru väčšiny poslancov. V pléne pri hlasovaní sedelo 136 poslancov. Dôveru vláde vyjadrilo 34 poslancov, proti hlasovalo 43, zdržali sa 54 poslanci. Nehlasovalo päť poslancov NR SR.

Vládu podporili len poslanci za SaS, nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera a Tomáš Valášek. Zdržali sa Sme rodina, OĽANO aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Proti hlasovali len poslanci Smeru-SD a niekoľkí nezaradení.

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár avizoval, že poslanci jeho strany sa hlasovania zdržia. Strany Hlas-SD a Smer-SD už vopred informovali, že vláde Ľudovíta Ódora dôveru nevyslovia.

O tom, že vládu a jej programové vyhlásenie podporu získa, sa vyjadrili poslanci z hnutia Demokrati a strany SaS.

Nedôvera je nezrelý postoj, tvrdí Čaputová

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová ocenila postoj poslancov a klubov, ktoré hlasovali za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Odmietnutie vysloviť vláde dôveru bez vecných argumentov označila ze „nezrelý postoj“. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Keďže vláda premiéra Ľudovíta Ódora nezískala väčšinovú podporu poslancov národnej rady, nasleduje jej poverenie na vykonávanie jej pôsobnosti do zostavenia novej vlády. Prezidentka tak urobí po hlasovaní v NR SR o 15.00 h.

Kollárovi chýbala v PVV väčšia sociálna adresnosť

Poslancom Sme rodina chýbala v programovom vyhlásení vlády (PVV) väčšia adresnosť v rámci sociálnej sféry. Predseda parlamentu a hnutia Boris Kollár to uviedol po štvrtkovom hlasovaní o dôvere vláde, v ktorom sa poslanci Sme rodina zdržali. „(Dokument) bol všeobecný a nebol konkrétny, to nám tam prekážalo,“ zdôvodnil.

Ak by výsledok hlasovania záležal iba od klubu Sme rodina, hlasoval by podľa Kollára za. Dopredu však bolo podľa neho jasné, že programové vyhlásenie neprejde.

Považuje za správne, že vláda bude mať vzhľadom na nezískanú dôveru v parlamente obmedzené kompetencie v zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky. „Toto od tejto vlády neočakávame. Skôr by sme očakávali, aby toto vôbec nerobila. Nemá na to kompetenciu. Chceme, aby o všetkom rozhodoval výbor Národnej rady SR,“ dodal.

Kollár nemá výhrady voči žiadnemu z ministrov. Neprekáža mu teda, že parlament ich nebude môcť odvolávať. Nevylúčil podporu vládnych návrhov v parlamente. Šéf parlamentu tiež pozitívne zhodnotil, že premiér aj s členmi vlády počas rozpravy k programovému vyhláseniu sedeli v pléne.

OĽANO podporí dobré zákony vlády

Hnutie OĽANO a priatelia podporí každý dobrý zákon, ktorý vláda Ľudovíta Ódora predloží. Uviedol to líder hnutia Igor Matovič v reakcii na neschválenie programového vyhlásenia kabinetu v parlamente.

„Rovnako sme úradníckej vláde k dispozícii na zvolanie mimoriadnych schôdzí parlamentu kedykoľvek počas parlamentných prázdnin s cieľom dobré zákony pre ľudí presadiť,“ skonštatoval.

Poslanecký klub OĽANO a priatelia podľa jeho slov nemohol zahlasovať za vyslovenie dôvery vláde, ktorá odmietla dať záruku, že sa nebude snažiť zrušiť podporu 200 eur mesačne na dieťa.

Rokovanie o programovom vyhlásení vlády sledovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko