Na hlavný obsah

Poslanci v najbližších dňoch rozhodnú o Ódorovej vláde. Dôveru však zrejme nezíska

Mnohí považujú programové vyhlásenie za vágne.

Poslanci v najbližších dňoch rozhodnú o Ódorovej vláde. Dôveru však zrejme nezíska
Predseda vlády Ľudovít Ódor v Národnej rade SR. Foto: TASR/Pavol Zachar

Parlament začal rokovať o programovom vyhlásení vlády. Premiér Ľudovít Ódor síce požiadal poslancov o dôveru, jeho kabinet však podporu poslancov zrejme nezíska. Ako opozícia, tak aj časť z bývalej koalície, považuje programové vyhlásenie vlády (PVV) za vágne. Chýbajú im konkrétne opatrenia.

Pokojný chod štátu do predčasných volieb, pokračovanie pomoci Ukrajine či zdravé verejné financie. Takto vyzerajú hlavné body takmer 30-stranového programového vyhlásenia úradníckej vlády.

„Našou spoločnou ambíciou je priniesť pokoj, stabilitu, kontinuitu a v neposlednom rade aj kultivovanú politicko-spoločenskú diskusiu,“ povedal v pléne predseda vlády.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Ivan Tománek:

Ako však vyzerá parlamentná realita a politický boj v praxi, si premiér vyskúšal hneď po predstavení programového vyhlásenia. Opozícia mu vyčíta, že nezapracoval do programu konkrétne opatrenia na pomoc so zdražovaním.

„Komu to chcete adresne pomáhať, ak vyraďujete ľudí, ktorí majú denne 18 eur na život alebo majú denne 30 eur. Slovensko potrebuje pomoc, to nie je o malých skupinách, na tom sa nedá šetriť,“ rečnil predseda Smeru-SD Robert Fico v Národnej rade SR.

„Bol som zvedavý, ako bude reagovať ten skorumpovaný zlodej, ktorý nám tu 12 rokov vládol. Nám sa tu prihováral a prepočítaval, z čoho žijú dôchodcovia, človek, ktorý zvyšoval dôchodky o 1,9 eura,“ reagoval líder OĽANO Igor Matovič.

Našiel však aj podporu

Kabinet Ľudovíta Ódora ma nateraz istú podporu len liberálov z SaS a poslancov okolo bývalého premiéra Edurarda Hegera. „Keď si pozriete programové vyhlásenie vlády, tak odráža kontinuitu reforiem, investícií a programov, ktoré naša vláda presadila a zaviedla,“ uviedol expremiér.

„Ľudovít Ódor môže rátať so všetkými hlasmi SaS,“ zdôraznil predseda liberálov Richard Sulík. Naopak, hnutie Sme rodina avizovalo, že sa pri rozhodovaní zdrží hlasovania.

„Postoj Hlasu k vysloveniu dôvery vláde pána Ódora je nemenný, Hlas dôveru tejto vláde nevysloví,“ zopakoval predseda strany Peter Pellegrini.

„Ja som v predchádzajúcej práci mal na starosti sledovať infláciu a ono to nezačalo v máji tohto roka. To je dlhodobý problém. Kde ste boli doteraz, čo ste riešili doteraz, prečo to musí táto vláda riešiť v skrátenom konaní?“ pýtal sa Ódor.

Ak úradnícky kabinet nezíska v parlamente podporu, bude fungovať ako predošlá vláda, a teda s obmedzenými kompetenciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko