Na hlavný obsah

Diskusia o programovom vyhlásení vlády sa zvrhla. Poslanec ĽSNS v parlamente osočil premiéra Ódora za jeho maďarský pôvod

Dostál z SaS to považuje za fašizmus.

Diskusia o programovom vyhlásení vlády sa zvrhla. Poslanec ĽSNS v parlamente osočil premiéra Ódora za jeho maďarský pôvod
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Druhý deň diskutujú poslanci v parlamente o programovom vyhlásení vlády. Stále nie je jasné, či kabinet premiéra Ľudovíta Ódora dostane podporu. Poslanci sa aktívne zapájali do rozpravy. Namiesto odborných pripomienok v pléne odznievali skôr osobné urážky.

Rastislav Schlosár z ĽSNS kritizoval premiéra, no nie pre jeho prácu. Poslanec mal problém s tým, že Ódor má maďarský pôvod.

„Po toľkých rokoch, keď sme sa dopracovali k vlastnej štátnosti a vlastnej samostatnej Slovenskej republike, tak bude predsedom vlády nie príslušník väčšinového slovenského národa, ale príslušník maďarskej menšiny,“ komentoval Schlosár.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Barbora Bodáková:

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) reagoval, že Schlosárové slová predstavujú „čistý fašizmus“. „Všetci občania sú si rovní bez ohľadu na, to či majú slovenskú, maďarskú, rómsku, ukrajinskú, rusínsku, alebo nemeckú národnosť,“ ozrejmil.

Premiér na poznámky poslanca nereagoval. Po utorkových výstupoch predseda vlády diskusiu len počúval. „Prekvapilo ma ako sa tu komunikuje. Ale hovorím, je strašne dôležité hovoriť, že kultúra komunikácie je veľmi dôležitá, aj keď máme rôzne politické názory,“ myslí si ministerka kultúry Silvia Hroncová.

Poslanci v stredu (14. 6.) večer diskusiu o programovom vyhlásení aj ukončili. Hlasovať o vyslovení dôvery kabinetu odborníkov by mali zákonodarcovia vo štvrtok (15. 6.) o 11.00 h. Na to, aby vláda získala dôveru parlamentu, potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov.

Migračná vlna

Počas diskusie k programovým prioritám vlády stihli poslanci meniť aj program schôdze. Popoludní mali totiž rokovať o migračnej vlne. To sa nakoniec nestalo.

Minister vnútra Ivan Šimko má poslancov informovať o ochrane štátnych hraníc pred nelegálnou migráciou. Požaduje to hnutie Republika a podporu má aj od Smeru-SD, Hlasu-SD či Sme rodiny.

„Všetko, čo sa týka bezpečnosti občanov SR a nejakých anomálii, v tomto prípade nadmerného počtu migrantov, ktorí sa vyskytujú na južnej hranici, treba, aby sa riešilo,“ povedal poslanec Juraj Blanár (Smer-SD).

„Reálny problém s migráciou je už niekoľko rokov. To však spôsobuje to, že nefunguje dobre schengenská zóna. To že tu bude v parlamente nejaký extrémista vykrikovať, to problém vonkajšej schengenskej zóny nevyrieši,“ myslí si exminister obrany Jaroslav Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko