Na hlavný obsah

Kritika programového vyhlásenia vlády: Hlasu-SD chýbajú konkrétne riešenia

Programové vyhlásenie nepodporí ani strana Za ľudí.

Kritika programového vyhlásenia vlády: Hlasu-SD chýbajú konkrétne riešenia
Premiér Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Mimoparlamentný Hlas-SD označil programové vyhlásenie vlády (PVV) Ľudovíta Ódora za štandardné. Strane v ňom chýbajú konkrétne riešenia krízového stavu v samospráve, zdravotníctve a v boji s cenami potravín.

V Národnej rade (NR) SR poslanci zo strany vládny program nepodporia. Stanovisko Hlasu-SD poskytla jeho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

„Očakával by som, že sa z PVV dozvieme konkrétne opatrenia na zníženie cien potravín. Zároveň samosprávy zostávajú vo veľkej neistote, pretože vláda neponúka riešenia katastrofálnej finančnej situácie, v ktorej sa ocitli po Matovičových atómovkách,“ zdôraznil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

V zdravotníctve zas podľa vlastných slov očakával konkrétne opatrenia v súvislosti s rizikom prepadnutia financií z plánu obnovy najmä v spojení s výstavbou nemocníc.

Ocenil snahu o zvýšenie príspevkov pre zdravotne postihnutých či pomoc deťom a tiež chudobným ľuďom v boji so zdražovaním potravín a energií. V PVV však podľa neho absentujú systémové opatrenia v boji so zdražovaním.

„Budeme pozorne sledovať, na základe akých kritérií chce vláda určiť, kto pomoc potrebuje a kto už nie. O adresnosti sa totiž ľahko hovorí, ale ťažšie je už ju realizovať v praxi,“ podotkol Pellegrini. Strana navyše očakávala, že ministri ponúknu ešte pred voľbami aj reálny odpočet stavu, v akom štát zanechali predchádzajúce vlády Eduarda Hegera a Igora Matoviča.

Program nepodporí ani strana Za ľudí

Programové vyhlásenie novej vlády nepodporí ani strana Za ľudí. Argumentuje zdražovaním energií pre domácnosti. Premiér by mal podľa strany prehodnotiť svoje priority, považuje totiž za nemožné podporiť kabinet, ktorý chce okresať schválenú pomoc ľuďom počas inflácie. Pokladá to za nezodpovedné a necitlivé.

„Vláda prezidentky Zuzany Čaputovej v programovom vyhlásení uvádza, že chce prehodnotiť pomoc domácnostiam s energiami, pretože v súčasnosti uplatňovaný spôsob ochrany rozpočtov domácností pred dôsledkami energetickej krízy je pre štát veľmi nákladný. Naša vláda vynaložila obrovské množstvo energie na vyrokovanie a zabezpečenie nízkych cien za elektrinu pre domácnosti na Slovensku a v súčasnosti máme jedny z najnižších cien energií v Európskej únii. Navyše sme presadili zmenu európskej legislatívy a túto pomoc si môžeme nechať preplatiť z eurofondov až do výšky 1,4 miliardy eur,“ skonštatovala strana.

Okrem toho kritizuje, že vláda rezignovala na jej podmienku minimalizovania negatívneho zasahovania tajnej služby do práce polície. Pripomenula výzvu premiérovi, aby vymenil šéfa Slovenskej informačnej služby.

„Premiér si namiesto výmeny stanovil len nejaké červené čiary, ktoré však už boli zo strany súčasného vedenia tajnej služby dávno prekročené. To kritizuje aj Nadácia Zastavme korupciu,“ dodala strana.

Kritikou nešetril ani Fico

Ani strana Smer-SD nevysloví dôveru vláde odborníkov. PVV podľa lídra strany Roberta Fica dokazuje, že súčasný kabinet má „zachrániť skrachovanú vládnu koalíciu a pomôcť Progresívnemu Slovensku zviditeľniť sa“. Vládnemu programu vyčíta i to, že neobsahuje zhodnotenie aktuálneho stavu krajiny po vládach za uplynulé tri roky.

„Zásadným problémom súčasného Slovenska je obrovské zdražovanie. PVV rieši Rómov, finančnú podporu mimovládnych organizácií, boj proti hybridným hrozbám, pomoc Ukrajine a to najpodstatnejšie – teda zdražovanie potravín – vláda vyriešila touto jednou jedinou vetou: Vláda posúdi možné opatrenia, eliminujúce dosahy rastu cien potravín. Čo v slovenskom jazyku znamená, že neurobí nič. Zato pri nákupoch zbraní nemieni vláda šetriť,“ tvrdí Fico.

Pripomenul, že Smer-SD žiadal od premiéra Ódora, aby do vládneho programu zapracoval popis stavu, v ktorom sa Slovensko nachádza po troch rokoch vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera.

„Neurobil tak, čím len potvrdil, že jeho úlohou je kryť predchádzajúce bačovanie a vytvoriť dostatok časového priestoru, aby sa rozpadnutá vládna koalícia spamätala,“ tvrdí líder Smeru-SD.

Boj proti korupcii

Nadácia Zastavme korupciu, naopak, uviedla, že PVV prináša viacero dobrých krokov, priniesť môže aj viac transparentnosti. Boj proti korupcii však rieši veľmi všeobecne, i keď vláda deklaruje podporu nezávislého vyšetrovania citlivých káuz.

Riaditeľka nadácie Zuzana Petková podotkla, že vládny program nie je v oblasti právneho štátu a boja proti korupcii veľmi ambiciózny a kapitola „Pomáhať a chrániť“ je na jeho konci.

„Obsahuje pritom všeobecnú vetu, že vláda podporí nezávislé vyšetrovanie citlivých káuz. Vzhľadom na to, že kabinet bude vládnuť len niekoľko mesiacov, je pochopiteľné, že si nedáva privysoké ciele,“ zhodnotila Petková.

Podobne stručne vláda podľa nadácie deklaruje, že sa zameria na posilnenie odolnosti daňového systému proti daňovým únikom a agresívnemu daňovému plánovaniu. „Vyhlásenie však nijako nešpecifikuje, akými nástrojmi sa to má docieliť,“ poznamenala.

Dodala, že pri štátnej poľnohospodárskej agentúre, ktorá rozdeľuje dotácie farmárom, deklaruje vláda pokračovanie v digitalizácii a odstraňovaní administratívnej záťaže.

Nadácia pripomenula, že práve minulé netransparentné IT zákazky na finančnej správe a rozdeľovanie dotácií v Pôdohospodárskej platobnej agentúre sú podstatou aktuálnych veľkých káuz siahajúcich k „top politikom a podnikateľom“.

Ďalšie ambiciózne plány

Za veľmi ambiciózny označila nadácia plán v oblasti mýtneho systému. Xénia Makarová z nadácie považuje za nereálny cieľ vlády znížiť nákladovosť na elektronický výber mýta z aktuálnej úrovne 38 pod 15 percent.

Vo vládnom programe nadácia ocenila napríklad ambíciu obnoviť právo na uplatňovanie zásadných pripomienok k legislatívnym návrhom zástupcom podnikateľov, neziskových organizácií a odbornej verejnosti tak, ako to bolo pred septembrom 2022.

„Nový kabinet tiež avizuje dokončiť implementáciu projektu pre multidisciplinárny prístup pri rozhodovaní o dieťati,“ dodala nadácia s tým, že na zavedení tohto projektu na súdoch participovala spolu s ministerstvom spravodlivosti. Nový prístup k rodičovským sporom má pomôcť eliminovať podozrenia z korupcie a vlečúcich sa súdnych konaní.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko