Na hlavný obsah

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Jej prioritami je ozdravenie verejných financií aj pomoc slabším

Následne ho predloží do parlamentu, ktorý požiada o dôveru.

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Jej prioritami je ozdravenie verejných financií aj pomoc slabším
Premiér Ľudovít Ódor predstavil programové vyhlásenie vlády. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministri v pondelok (12. 6.) prijali programové vyhlásenie vlády. Povedal to premiér Ľudovít Ódor na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. Predstavil priority úradníckej vlády.

„Našou prioritou bude okrem riešení aktuálnych problémov aj dôraz na budúcnosť, konkurencieschopnosť a úspech Slovenska. Krajina sa nedá donekonečna riadiť zo spätného zrkadla. Nemôžeme ignorovať trendy, ktoré určujú život v 21. storočí,“ uviedol.

V kľúčových oblastiach sľubujú pripravenie strategických materiálov s konkrétnymi krokmi pre budúcu vládu. Zároveň vláda odborníkov nebude otvárať kultúrno-etické témy. Dvadsaťosem stranové programové vyhlásenie vláda následne predloží na rokovanie do parlamentu, ktorý tento týždeň požiada o vyslovenie dôvery.

Pozrite si zo záznamu tlačovú besedu premiéra Ľudovíta Ódora:

Priority úradníckej vlády

Programové vyhlásenie vlády má tri krátkodobé a tri strednodobé priority. Prvou krátkodobou prioritou vlády je riadny chod štátu a dovedenie Slovenska k predčasným voľbám. Druhou je príprava štátneho rozpočtu a ozdravenie verejných financií. Poslednou je príprava opatrení, ktoré pomôžu sociálne slabším lepšie zvládať infláciu.

„Spojíme odborné kapacity štátu a pripravíme možnosti pre budúcu vládu, ako zabezpečiť poriadok vo verejných financiách. Slovensko potrebuje realistický, efektívny a zodpovedný plán konsolidácie,“ ozrejmil.

„Nechceme stratiť tých pár mesiacov, preto chceme pripraviť v jednotlivých oblastiach konkrétne kroky,“ vysvetlil Ódor strednodobé priority vlády. Tými oblasťami sú pomoc slabším, udržanie a prilákanie talentov a efektívne využívanie európskych peňazí.

Ak by parlament úradníckej vláde dôveru nevyslovil, aj napriek tomu dokáže podľa premiéra väčšinu predstavených opatrení splniť. Sám Ódor sa už minulý týždeň vyjadril, že nevidí realistickú šancu na získanie dôvery vláde v parlamente.

Programovému vyhláseniu vlády sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko