Na hlavný obsah

Letné tábory pre deti zdraželi o desiatky eur. Napriek tomu je záujem o ne enormný

Niektorí už nemajú voľné miesta.

Letné tábory pre deti zdraželi o desiatky eur. Napriek tomu je záujem o ne enormný
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Letné tábory zdražejú, ale záujemcov to neodradilo. Práve naopak. Mnohé cestovné kancelárie a občianske združenia taký nápor detí a rodičov tento rok ani nečakali. Niektoré už nemajú voľné miesta alebo rozširujú kapacity. Za tábor si rodičia priplatia desiatky eur.

Na Spiši sa denné tábory centra voľného času v Spišskej Novej Vsi rozchytali ako teplé rožky. „Tento rok máme v ponuke jedenásť turnusov letných táborov. Niektoré sme museli do hodiny zastaviť, lebo sa kapacita naplnila. Zrejme cena robí svoje. Denný tábor stojí 60 eur na týždeň,“ priblížila riaditeľka centra Ľubica Šefčíková.

Pred pandémiou stál denný tábor 45 eur, počas pandémie koronavírusu 50 eur a v súčasnosti 60 eur. „Sme zvyšovali zhruba o 20 percent cenu denného tábora,“ dodala Šefčíková.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali redaktorky Marie Balážová Melníková, Emília Tóth Lengyelová a redaktor Radovan Kondrlík:

Na Spiši zdraželi aj pobytové tábory. V Národnom parku Slovenský raj bude hneď v prvý prázdninový týždeň pobytový tábor. Kým pred pandémiou stál 120 eur, teraz zaň rodičia zaplatia 160 eur.

„Nárast pred pandémiou a po pandémii je zhruba tých 30 percent. Náklady sa navýšili čisto z titulu nárastu prevádzkových nákladov zariadení, ktoré využívame na pobytové tábory. Takže je to ich réžia, ubytovanie a strava,” vysvetlila Šefčíková.

“Je to oveľa väčší zážitok pre deti ísť na päť dní preč, a teda užiť si bez rodičov takýto týždeň. Chystáme rôzne súťaže, hry, výlet do Tatier. Verím, že sa dostaneme aj do nejakých zákutí raja. Už teraz sa prihlásilo 22 detí. Verím, že naplníme kapacitu,” myslí si animátor Matej Farkalín.

Čo rozhoduje pri výbere?

O detskom tábore uvažuje aj rodinka z Tomášoviec v okrese Lučenec. Zohľadňuje viac okolností. „Jednak cena, jednak, kde sa ten tábor bude uskutočňovať, či v prírode. Teraz sa nám medvede dajako rozšírili, takže uvidíme,“ povedal otec Marek.

V tomto regióne chodia deti často do tábora na westernový ranč neďaleko Poltára. Spomedzi rôznych aktivít, ktoré tento detský tábor ponúka, majú deti prirodzene najväčší záujem práve o kone.

„Chcú sa naučiť jazdiť, chcú nabrať nejaké skúsenosti. A rovnako deti, ktoré chodia každý rok, tak chodia, aby sa zdokonaľovali,“ povedala animátorka na ranči Megan Krúpová. Majiteľ hovorí, že záujem o letný tábor dosahuje úroveň spred pandémie. Podobne ako inde, aj tu museli ísť s cenami hore.

„Vlani bol tábor 220 eur na dieťa a toho roku je už 280 eur. To znamená, že pre infláciu a celé zdražovanie, čo je na Slovensku, sme museli zdvihnúť ceny,“ uviedol majiteľ ranča Jozef Krúpa.

Pobyty zdraželi aj pre vyššie ceny za jedlo, ubytovanie či dopravu. Aj napriek tomu ich deťom nechcú odoprieť. Rodičia si za ne priplatia o 30 až 60 eur. „Rodičia, ktorí si to budú môcť dovoliť, a budú chcieť dieťaťu takýto pobyt zaobstarať, tak mu ho zaobstarajú,“ myslí si analytička Eva Sadovská.

Tábor na splátky?

Čo však rodičov a deti tento rok láka, sú takzvané stanové tábory. Deti nie sú ubytované v rekreačnom zariadením ale spia v stanoch. Je to lacnejšie takmer o polovicu.

„Je to omnoho dobrodružnejšie, lebo deti sa podieľajú na varení, podieľajú sa na zbere dreva, prenose vody. Deti sa omnoho viac tešia z toho, keď prídu domov,“ vysvetlil predseda OZ Táborčatá Marián Makva.

Rodičom pomôžu aj benefity od zamestnávateľa. Mnohí ponúkajú príspevky na tábory, využiť môžu aj rekreačný poukaz. Ten pokryje maximálne polovicu z ceny tábora. Niektoré cestovné kancelárie či občianske združenia ponúkajú rodičom pobyty na splátky. Využívajú to najmä rodiny s viacerými deťmi.

„Kedže je veľmi náročné pre nich zaplatiť 600 eur len tak z jednej výplaty, tak im to rozdelíme pokojne aj na pol roka alebo dve, tri splátky,“ dodal Makva.

Analytička pripomína, aby sa pre takéto výlety rodiny nezadlžovali a robili si radšej finančné rezervy počas roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko