Na hlavný obsah

Stala sa prvou ženskou prezidentkou Slovenska. Funkciu Zuzany Čaputovej poznačilo viacero kríz

Počas jej funkcie sa vystriedalo niekoľko vlád.

Stala sa prvou ženskou prezidentkou Slovenska. Funkciu Zuzany Čaputovej poznačilo viacero kríz
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: SITA/Diana Černáková

Koronakríza, vojna na Ukrajine, no predovšetkým politické trenice, ktoré vyústili do výmeny vlády. Takto vyzerali doterajšie štyri roky Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky.

Z advokátky a bojovníčky za životné prostredie sa v roku 2019 stala historicky prvá prezidentka Slovenskej republiky. Zuzana Čaputová v súboji o post hlavy štátu porazila kandidáta Smeru-SD, kariérneho diplomata a eurokomisára Maroša Šefčoviča.

„Ďakujem, köszönom, ďakuji Šumni, děkuji,“ ďakovala prezidentka voličom po zvolení. Zuzana Čaputová sa oficiálne ujala funkcie 15. júna 2019. Vo svojom prvom príhovore prízvukovala, že neprišla vládnuť, ale slúžiť občanom na Slovensku. „Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín v Slovenskej republike.“

Po trištvrte roku sa zmenili na Slovensku politické pomery. Po osemročnom období vlád Smeru nastúpila štvorkoalícia OĽANO, SaS, Sme rodina a Za ľudí. Prezidentka vymenovala za premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Prierez funkčným obdobím prezidentky Zuzany Čaputovej do reportáže spracoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

„Želám nielen vám, ale všetkým obyvateľom republiky, aby sme s odstupom rokov mohli povedať: v marci 2020 prevzal zodpovednosť vládny kabinet, ktorý urobil pre Slovenskú republiku historicky významnú službu,“ povedala po parlamentných voľbách v roku 2020.

„Urobím všetko pre to, aby Slovensko v dohľadnej dobe malo vládu, na ktorú knižky dejepisu budú spomínať, že to bola tá najlepšia vláda, akú kedy Slovensko malo,“ uviedol v tom čase expremiér Igor Matovič.

Covid poznačil jej vzťah s vládou

Pred novou vládou však stála náročná úloha, a to poradiť si s korona krízou. Plošné testovania, očkovanie, opakované zatváranie a otváranie ekonomiky, to boli témy, ktoré rozdeľovali koaličných partnerov. Igor Matovič do sporov s Richardom Sulíkom zatiahol aj prezidentku. Vyčítal jej, že nepodporila plošné testovanie.

„Celý svet rieši covid, len my riešime pána premiéra. Chýba nám plán, chýba nám jasný postup krokov a čelíme chaosu,“ skonštatovala v decembri 2020 Čaputová.

Vzťahy medzi prezidentským palácom a úradom vlády ochladli. Po niekoľko týždňovej koaličnej kríze mala upokojiť situáciu v spoločnosti rekonštrukcia vlády, a teda rošáda medzi Eduardom Hegerom a Igorom Matovičom.

„Je veľmi dôležité, aby obrazy nezhôd z minulosti boli postupne prekryté novým obrazom spolupráce, rešpektu a pokoja,“ povedala Čaputová po vymenovaní vlády Eduarda Hegera. „Veľa sme sa naučili a veľa sme sa poučili aj z chýb. Verím, že budeme stabilná a dôverujúca si vláda,“ povedal Heger po prevzatí kabinetu.

Po korone prišla vojna

Koronakríza nestihla poriadne odznieť, a prišiel 24. február 2022 a s ním útok Ruskej federácie na Ukrajinu. Slovensko hneď v prvý deň kroky Moskvy odsúdilo a ústavní činitelia sa zhodli, že krajina svojmu východnému susedovi pomôže.

„Je v bytostnom záujme Slovenska, aby bol mier na Ukrajine. Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, tak sa nezastaví pred ničím,“ povedala hlava štátu v júni 2022.

Ruka v ruke s pandémiou a vojnou išlo aj zdražovanie. Hlava štátu preto mesiac čo mesiac apelovala na vládu, aby prišla s pomocou pre ľudí.“ja by som veľmi uvítala už veľmi konkrétny krok,“ vyjadrila sa koncom marca 2022.

Po rozpade vlády Eduarda Hegera prezidentka vymenovala úradnícku vládu Ľudovíta Ódora. Hlava štátu čelila počas svojho úradovania politickým útokom najmä zo strany Smeru-SD. Zuzana Čaputová preto avizovala právne kroky proti predsedovi Robertovi Ficovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko