Na hlavný obsah

Nechutnosť prejavov vo vrcholovej politike prekročila všetky hranice, tvrdí o útokoch na prezidentku expremiérka Radičová

Hlave štátu sa poďakovala za jej náročné obdobie vo funkcii.

Nechutnosť prejavov vo vrcholovej politike prekročila všetky hranice, tvrdí o útokoch na prezidentku expremiérka Radičová
Na snímke je expremiérka a sociologička Iveta Radičová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Napriek tomu, že prezidentka SR Zuzana Čaputová počas výkonu funkcie čelila viacerým výzvam a krízam, vždy sa snažila predostierať riešenia, ktorých hľadanie zďaleka nebolo jednoduché. Zhodnotila expremiérka a sociologička Iveta Radičová.

Prezidentke sa poďakovala za jej komplikované obdobie, v ktorom zastávala najvyššiu ústavnú funkciu. To, že v septembri ju čaká vymenovanie šiestej vlády vo svojom úrade vníma ako dôkaz nestabilnej politickej situácie, a to v opozícii aj v koalícii. Rozhodnutie hlavy štátu nekandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách ju neprekvapilo.

„Je prirodzené, keď ako osoba vyhodnotíte, do akej miery vám zostáva dostatok síl, vnútorná motivácia a do akej miery cítite isté vyhorenie. Dobrým príkladom z nedávnej minulosti je rozhodnutie premiérky Nového Zélandu, ktorá dokonca počas svojho ešte aktívneho pôsobenia oznámila, že vyhorela, že jej došli sily a nemôže pokračovať ďalej,“ skonštatovala.

Na takýto verdikt podľa sociologičky potrebuje človek veľkú vnútornú silu. Ataky na Zuzanu Čaputovú podľa nej neboli nosným dôvodom pri jej rozhodovaní, no mali v ňom svoju váhu. Tvrdí, že s takýmto tlakom, ktorý prezidentka mohla pociťovať, nie je vhodné, zdravé ani rozumné sa vyrovnať.

„Takýto tlak treba odmietnuť veľmi rezolútne a pokiaľ to nejde inak, tak aj súdnou cestou. Platí, že politik vo verejnej funkcii musí zniesť viac kritiky, ale to sa nerovná tomu, že má uniesť osobné urážky, podrazy, vulgarizmy, dokonca obvinenia div nie z vlastizrady,“ vyslovila s tým, že nechutnosť množstva prejavov vo vrcholovej politike prekročila všetky hranice.

„Každý priestor má svoj vlastný slovník. Inak sa správate ako fanúšik na tenise a inak na futbalovom zápase. A rešpektujú sa tieto pravidlá. Rovnaký rešpekt je namieste v prípade najvyšších ústavných činiteľov či vrcholových politikov. Na Slovensku bol tento rešpekt pošliapaný, čo napokon ústi k prevládajúcemu hnevu a až fyzickým útokom,“ podotkla.

Povzbuzuje ženy do politiky

Každý významnejší post, ktorý zastávajú ženy v politike či vo vrcholovom manažmente, na významných rozhodovacích pozíciách alebo v občianskej spoločnosti je povzbudením pre viaceré ženy, aby sa na odhodlali na takúto dráhu. Myslí si expremiérka a bývalá prezidentská kandidátka. Na politiku však podľa nej potrebuje človek špecifické nastavenie.

„Politika má veľmi špecifické črty, neporovnateľné s inými profesiami. Ide najmä o najnevďačnejšiu profesiu, akú môžete poznať. Pretože vo väčšine prípadov sa nedočkáte pozitívneho uznania – sprevádza ju veľmi silná kritika. Viete, že sa stávate verejným tovarom, spája sa s totálnou stratou súkromia. Mnohé ženy si to samozrejme veľmi dobre uvedomujú,“ uviedla.

Svoj tip na prezidentských kandidátov, či už ženských alebo mužských, nemá. Radičová sama kandidovala za prezidentku v roku 2009, v ďalších voľbách kandidatúru odmietla. To, že by sa o prezidentské kreslo uchádzala v najbližších voľbách, rovnako vylúčila.

„Ja som sa s podobou slovenskej politiky aktívne rozlúčila pred dvanástimi rokmi a na tomto rozhodnutí nemôžem nič zmeniť, aj keby som akokoľvek chcela, pretože spôsob robenia politiky na Slovensku je pre mňa naozaj veľmi nevhodný,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko