Na hlavný obsah

Večerné búrky na Slovensku ochromili železničnú dopravu. V Česku hlásia škody aj zranených

Na strednom Slovensku nemá elektrinu 2 700 domácností.

Večerné búrky na Slovensku ochromili železničnú dopravu. V Česku hlásia škody aj zranených
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zo severozápadu z Moravy a Dolného Rakúska sa smerom na Slovensko v stredu (21. 6.) presunula silná búrka, ktorá obmedzila železničnú dopravu smerom z Čiech.

Železničná spoločnosť Slovensko tesne pred 19. hodinou obmedzila vlakovú dopravu na úseku Kúty-Šelpice. Polícia zas informovala o viacerých popadaných stromoch na cestách. Najhoršia situácia bola v okresoch Skalica, Senica a Trnava.

Večerným búrkam a ich následkom sa venovala redakcia Správ RTVS:

„Vplyvom počasia, spadnutého stromu a roztrhnutého trakčného vedenia, na trase Jablonica-Senica ešte nepremávame. Túto poruchu budeme odstraňovať počas dennej smeny. V stredu ráno, okrem spomínaného úseku, vďaka rýchlemu zásahu zamestnancov Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), väčšinou premávame,“ informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Vysoké teploty v Českej republike, ktoré sa v stredu blížili k 35 stupňom, priniesli v popoludňajších hodinách silné búrky. Problémy spôsobili najmä v Juhočeskom a Plzenskom kraji, na Vysočine aj na Morave.

V južných Čechách pre prívaly vody stáli niektoré vlaky a bez elektrickej energie ostali tisíce domácností. Na Strakonicku hlásili dvoch ľahko zranených a blesk a búrka zničili 400-ročnú pamätnú lipu. Meteorológovia varujú pred silnými búrkami aj vo štvrtok (22. 6.).

Bez elektriny je 2 700 domácností

Na strednom Slovensku spôsobili intenzívne búrky v noci zo stredy na štvrtok výpadky elektriny na viac ako 30-tisíc odberných miestach spoločnosti Stredoslovenská distribučná.

Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša sa podarilo obnoviť distribúciu elektriny pre väčšinu domácností ešte počas noci, bez elektrického prúdu je momentálne takmer 2 700 domácností.

Doplnil, že energetici riešia poruchy na deviatich vedeniach vysokého napätia, ktoré vyradili z prevádzky viac ako 50 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia potrebujú opraviť viac ako sto poškodení.

„Počas noci zasiahli výpadky spolu viac ako 30-tisíc odberných miest, čím sa prekročila hranica na vyhlásenie kalamity. Dôvodom boli štandardne najmä stromy a konáre popadané na vodiče,“ uviedol Gejdoš.

Najzasiahnutejšími mestami a obcami sú Čadca, Oravské Veselé, Tvrdošín, Valaská Dubová, Komjatná, Staré Hory, Turecká, Hriňová, Dobroč, Holiša a Šútovce. Na niektorých miestach podľa Gejdoša už elektrikári zo SSD intenzívne pracujú na obnovení dodávky elektriny, ale v niektorých ťažšie prístupných lokalitách ešte len vyhľadávajú konkrétne poškodené časti vedení.

„Dĺžka opráv bude závislá od prístupnosti poruchových miest a náročnosti opráv. Energetici pritom urobia maximum, aby to bolo v čo najkratšom čase. Dotknutých obyvateľov žiadajú o trpezlivosť,“ dodal.

V Trnavskom kraji mali 72 zásahov

Spolu 22 zásahov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a ďalších 50 zásahov dobrovoľných hasičov si vyžiadala stredajšia podvečerná búrka na území Trnavského kraja.

Najčastejšie odstraňovali popadané stromy z cestných komunikácií a odčerpávali tiež vodu z pivníc rodinných domov. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

„Spolu zasahovalo 36 príslušníkov HaZZ a 179 členov dobrovoľných hasičov. Na odstránenie následkov poveternostnej situácie bolo nasadených spolu 55 kusov hasičskej techniky,“ doplnila Košťálová. Dobrovoľným hasičom pridala prácu situácia najmä v obciach okolí pohoria Malé Karpaty a na Záhorí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko