Na hlavný obsah

Na celom Slovensku sa môžu vyskytnúť búrky, na západe aj vysoké teploty, varuje SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa.

Na celom Slovensku sa môžu vyskytnúť búrky, na západe aj vysoké teploty, varuje SHMÚ
Ilustračná snímka blesku. Foto: Unsplash

Na celom území Slovenska sa môžu v stredu (21. 6.) popoludní vyskytnúť búrky. Na západe treba zároveň počítať s vysokými teplotami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

V jednotlivých okresoch je však podľa meteorológov malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ pripomína SHMÚ. Výstrahy platia predbežne od 12.00 do 22.00 h.

Počas stredy však môže byť zároveň horúco, a to najmä v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji, väčšine Nitrianskeho a niektorých okresoch Banskobystrického kraja.

V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia. Výstrahy platia predbežne od 14.00 do 18.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko