Na hlavný obsah

Izrael sa pripravuje na ďalšiu vlnu protestov, odborári chystajú generálny štrajk, lekári nebudú ordinovať

Vláda sa dostala do patovej situácie.

Izrael sa pripravuje na ďalšiu vlnu protestov, odborári chystajú generálny štrajk, lekári nebudú ordinovať
Na snímke demonštranti protestujú proti reformám súdnictva 24. júla 2023 v Tel Avive. Foto: TASR/AP

Izrael sa pripravuje na ďalšiu vlnu protestov a štrajkov proti kontroverznej reforme súdnictva. Polícia je v pohotovosti pre prípad, že by demonštranti opäť obkľúčili izraelský parlament.

Odborári chystajú generálny štrajk, lekári oznámili, že v utorok (25. 7.) nebudú ordinovať. Vláda sa podľa komentátorov dostala do patovej situácie. Krajina je pre reformu na pokraji národnej krízy, stiahnutie legislatívy by však znamenalo rozpad koalície.

Talia prišla do Jeruzalema protestovať zo 120 kilometrov vzdialenej Haify. Pre Rádiožurnál povedala, že bojujú o prežitie demokracie, pretože ak vláda obmedzí fungovanie Najvyššieho súdu, politici si budú môcť robiť čo sa im zachce a nikto im v tom nezabráni. Dodala, že kríza ktorej sa Izrael dostal je najväčšia za celú jeho existenciu. Reforma je podľa nej nebezpečnejšia ako ktorékoľvek bezpečnostné hrozby, ktorým krajina doteraz čelila.

Zidan, ktorý zastupuje LGBT+ komunitu, si myslí, že prvý, kto zmeny legislatívy pocíti sú práve menšiny. Najpravicovejšiu vládu Izraela totiž tvorí viacero ultrakonzervatívnych politikov, ktorí budú môcť obmedziť ich práva.

Neprimerane veľká moc vlády

Premiér Benjamin Netanjahu počas večerného príhovoru tvrdil, že reformou krajina o demokraciu nepríde a tvrdí, že súdy ostanú naďalej nezávislé. Podľa prijatej legislatívy nebude môcť Najvyšší súd odvolať rozhodnutia vlády na základe toho, že ich označí za neprimerané. Túto doktrínu chce vláda odstrániť preto, že sudcovia ju podľa nej nadužívajú.

Vedúci katedry práva na Tel Avivskej univerzite Yishai Blank pre Rádiožurnál uviedol, že argumenty vlády sú prehnané. Tá má podľa experta neprimerane veľkú moc, ktorú doteraz mohol kontrolovať jedine Najvyšší súd.

Zrušením doktríny podľa neho bude môcť vláda menovať do vysokých funkcií ľubovoľných kandidátov bez toho, aby to mohol Najvyšší súd pripomienkovať. Súhlasí tiež s tým, že najviac budú ohrozené menšiny, vrátene Palestínčanov. Najvyšší súd totiž v minulosti pre ochranu ich práv doktrínu viackrát použil.

Líder opozície Jair Lapid už v pondelok (24. 7.) avizoval, že jeho strana predloží legislatívu na preskúmanie Najvyššiemu súdu. Podľa izraelských médií bude zaujímavé sledovať, ako sudcovia vyhodnotia reformu, pretože budú de facto rozhodovať sami o sebe.

Reforma výrazne oslabí kontrolné mechanizmy moci, tvrdí expert

Časť reformy súdnictva, ktorú v pondelok prijal izraelský parlament, podľa profesora z katedry práva Tel Avivskej univerzity Yishaia Blanka nezničí demokraciu. Výrazne však oslabí kontrolné mechanizmy moci.

V rozhovore s redaktorkou RTVS Katarínou Chovančákovou vysvetlil, že Izrael, ktorý od svojho vzniku nemá ústavu, sa spoliehal na Najvyšší súd, ktorý ako jediný kontroloval vládu. V časti prípadov pre neexistujúce zákony tak rozhodoval na základe doktríny o nerozumnosti či neopodstatnenosti, ktorú chce teraz vláda zrušiť.

„Neopodstatnenosť je v izraelskom právnom systéme doktrína, ktorá sa za posledných 40 až 50 rokov stala hlavným nástrojom. Najvyšší súd podľa nej posudzoval akékoľvek rozhodnutia či už štátnych úradníkov alebo politikov,“ vysvetlil profesor Blank.

Na jej základe mali sudcovia vyhodnocovať, či je rozhodnutie primerané alebo nie. Touto reformou podľa Blanka politici odobrali súdnictvu veľmi silný nástroj, ktorým mohlo dohliadať na rozhodnutia výkonnej moci.

Vláda tvrdí, že sudcovia Najvyššieho súdu používali túto doktrínu svojvoľne. Aký je váš názor na to?

Už dlhodobo niektorí akademici aj politici hovoria, že súdy majú príliš veľkú moc. Niektorí tvrdia, že doktrína je príliš vágna. Myslím si však, že tvrdenie, že sudcovia sa rozhodujú ako sa im zachce je extrémne prehnané.

Samozrejme, exitujú prípady, keď sudca svoje právomoci zneužil. Vo väčšine však ide o jasnú doktrínu, ktorá vládnej moci jasne vysvetľuje, že nerešpektovala niektoré prvky. Je to však vláda, kto má v Izraeli mimoriadne silnú moc.

Parlament je pomerne slabý, má obmedzené možnosti. Rovnako prezident. Nemáme ústavu, ani dve parlamentné komory. Táto reforma tak vládu ešte viac posilnila.

Ako konkrétne?

Vláda môže teraz napríklad svojvoľne menovať alebo prepustiť štátnych úradníkov. Súd v minulosti posudzoval na základe tejto doktríny kandidátov, jej zrušenie tak môže do verejného sektora priniesť veľa korupcie.

Ohrozené sú tiež menšiny. Najvyšší súd je ich najväčším ochrancom, čo je logické pretože parlament aj vláda sú zložené z majority. Ohrozené sú tak ženy, LGBT+ komunita, Palestínčania na Západnom brehu aj arabskí občania Izraela. Súd v minulosti opakovane používal túto doktrínu na ich ochranu. Obávam sa tak, že práva menšín sa vrátia o roky dozadu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál