Na hlavný obsah

Izraelský parlament v prvom čítaní schválil časť spornej justičnej reformy

Schválil ju napriek rozsiahlym protestom v krajine.

Izraelský parlament v prvom čítaní schválil časť spornej justičnej reformy
Izraelčania zablokovali dopravu na Medzinárodnom letisku Bena Guriona. Foto: TASR/AP

Izraelský parlament hlasoval v noci na utorok (11. 7.) v prvom čítaní za časť kontroverznej vládou presadzovanej reformy súdnictva. Schválil ju napriek rozsiahlym protestom v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Za časť reformy, ktorá okrem iného obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu pri kontrole vládnej moci – napríklad pri nomináciách na vysoké vládne posty – hlasovalo v Knesete 64 zo 120 poslancov. Päťdesiatšesť bolo podľa tamojších médií proti. Hlasovanie sa konalo po niekoľkohodinovej debate, ktorá trvala do utorkových skorých ranných hodín. Celkovo sú na vstup reformy do platnosti potrebné tri čítania, ktoré by mali podľa očakávaní prebehnúť do konca júla.

Rozsiahle celoštátne protesty vypukli v Izraeli v januári, keď vláda oznámila reformu súdnictva. Plánovala v rámci nej obmedziť niektoré právomoci najvyššieho súdu a dať vládnucej koalícii rozhodujúce slovo pri výbere sudcov, uvádza agentúra Reuters.

Protesty oslabli v marci, keď premiér Benjamin Netanjahu pod tlakom verejnosti reformu pozastavil. Chcel o nej rokovať s opozičnými stranami a dosiahnuť tak širšiu dohodu. V júni Netanjahu predstavil o niečo miernejšiu podobu reformy, ktorá však podľa kritikov stále dáva vláde príliš veľkú moc nad súdmi a ohrozuje demokraciu.

Reakcia demonštrantov

Izraelčania zablokovali diaľnice vedúce do miest Jeruzalem, Haifa a Tel Aviv. Ide o súčasť protestov proti plánovaným vládnym reformám súdnictva. Informovala o tom agentúra AP.

Odporcovia reforiem zvolali počas utorka celonárodné rozsiahle demonštrácie vrátane protestov na hlavnom izraelskom letisku. Polícia použila vodné delo na rozohnanie demonštrantov, ktorí blokovali hlavnú dopravnú tepnu vedúcu do Jeruzalema. Ďalšie osoby zablokovali hlavnú diaľnicu v Haife na severe krajiny. Polícia uviedla, že počas protestov zadržala 24 ľudí za verejné nepokoje.

Rozsiahle celoštátne protesty vypukli v Izraeli v januári, keď vláda plány na reformu súdnictva oznámila. Odporcovia reforiem tvrdia, že krajinu posunú k autoritárskej vláde.

Tristo záložníkov z armádnej jednotky zameranej na kybernetické hrozby v utorok podpísalo list, v ktorom sa odmietli dobrovoľne prihlásiť do služby. Vláda podľa nich potvrdzuje, že je odhodlaná zničiť štát Izrael.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet