Na hlavný obsah

Maďarskému veľvyslancovi sme tlmočili naše rozhorčenie z Orbánových výrokov, priblížil minister Wlachovský

Diplomata požiadali, aby slová maďarského premiéra vysvetlil.

Maďarskému veľvyslancovi sme tlmočili naše rozhorčenie z Orbánových výrokov, priblížil minister Wlachovský
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: RTVS

Maďarský premiér Viktor Orbán opäť nahneval susedné štáty výrokmi o odtrhnutom území. Adresoval ich aj Slovensku na každoročnom festivale Maďarov v Rumunsku. Rezort zahraničných vecí si preto predvolal maďarského veľvyslanca Csábu Baloga. Diplomata požiadali, aby slová Viktora Orbána vysvetlil.

„To, že sa Maďari nevedia dostať do parlamentu v Bratislave je ich slabý výkon. Treba urobiť viac, ak chce niekto niečo urobiť pre svoju vlasť v odtrhnutej časti krajiny.“ Takto odpovedal Viktor Orbán na otázku, či budú mať Maďari po voľbách zastúpenie v Slovenskom parlamente.

Výrok o odtrhnutej časti krajiny, teda o Slovensku, nahneval náš rezort diplomacie, ktorý si predvolal maďarského veľvyslanca.

„Tlmočili sme mu naše rozhorčenie a neprijateľnosť spomínaných výrokov. Odmietame akékoľvek snahy, ktoré by spochybňovali usporiadanie vzťahov po prvej a druhej svetovej vojne. Československo a neskôr Slovenská republika či Maďarsko sú rovnakými nástupníckymi štátmi Rakúsko-Uhorska. Od dnešného Maďarska teda nemohlo byť nič odtrhnuté,“ priblížil minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský.

„Povinnosťou veľvyslanca nie je interpretovať či komentovať prejavy vlastného premiéra,“ odpovedalo maďarské veľvyslanectvo na Slovensku.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Orbánove slová ocenil Forró

Naopak myšlienky maďarského premiéra ocenil na sociálnej sieti predseda Aliancie Kristián Forró. „Milý pán premiér, ďakujeme za vaše podnetné myšlienky. V septembri vrátime zastúpenie Maďarov z Hornej zeme do parlamentu, posilníme úspech, ktorý sme dosiahli v minuloročných komunálnych a regionálnych voľbách,“ napísal Forró na sociálnej sieti.

„Ďakoval som mu za výroky, ktoré boli smerované na adresu Maďarov žijúcich na Slovensku, že vzhľadom na to, že tvoríme skoro 500-tisíc obyvateľov na Slovensku, tak je úplne pochopiteľné päť percentné dosiahnutie na vstup do parlamentu,“ vysvetlil svoje slová Forró. Nemyslí si, že výroky maďarského premiéra sú nešťastné. „Nemyslím si, že by niečo také chcel povedať, že by spochybnil suverenitu Slovenska,“ dodal.

Nestalo sa to prvýkrát

Nie je to však prvýkrát čo sa Viktor Orbán vyjadril na adresu Slovenska podobným spôsobom. Koncom minulého roka prišiel maďarský premiér na futbalový zápas so šálom zobrazujúcim historickú mapu Veľkého Uhorska. Vtedajší premiér Eduard Heger mu následne na stretnutí Vyšehradskej štvorky odovzdal šál s mapou Slovenska.

„Angličan hovorí, berte to s ľahkosťou. Futbalový zápas, je futbalový zápas a politika je politika. Tieto dve veci sa nemiešajú,“ povedal po futbalovom zápase Viktor Orbán.

Výroky o odtrhnutej časti krajiny nahnevali aj Rumunsko. Bukurešť si rovnako predvolala tamojšieho maďarského veľvyslanca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko