Na hlavný obsah

Slovensko nie je odtrhnuté od Maďarska, Orbán je odtrhnutý od reality. Politici kritizujú výroky maďarského premiéra

Orbánove vyjadrenia považujú za neprípustné.

Slovensko nie je odtrhnuté od Maďarska, Orbán je odtrhnutý od reality. Politici kritizujú výroky maďarského premiéra
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

„Slovensko nie je odtrhnuté od Maďarska, ale Viktor Orbán je odtrhnutý od reality.“ Reagovali poslanci zo strany Eduarda Hegera Demokrati na sobotný (22. 7.) prejav maďarského premiéra v rumunskom meste Baile Tusnad počas festivalu Tusványos. Viktor Orbán v ňom hovoril o Slovensku ako o „odtrhnutom území“.

Orbán podľa Hegera v lete odložil šál s nápisom Slovakia, ktorý mu ešte ako premiér daroval na začiatku samitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky v Košiciach. Maďarský premiér krátko predtým spôsobil rozruch tým, že na futbalovom štadióne mal na sebe šál zobrazujúci mapu veľkého Uhorska. „Mám pre teba šiltovku!“ napísal Heger na sociálnej sieti.

Demokrati uviedli, že Orbán svojimi výrokmi ničí dobré vzájomné vzťahy Slovenska a Maďarska. Strana dodala, že populista zostane populistom, a to v Maďarsku, aj na Slovensku.

Výroky maďarského premiéra ostro skritizovali aj ďalšie politické strany, medzi nimi aj Progresívne Slovensko. Rozprávať o Slovensku ako o odtrhnutom území je podľa hnutia neprípustné. Maďarský premiér sa podľa hnutia zahráva s ohňom nacionalizmu a revizionizmu, ktorý v Európe napáchal množstvo tragédií.

Predseda hnutia Michal Šimečka na sociálnej sieti vyzdvihol rýchlu reakciu rezortu diplomacie. V pondelok (24. 7.) si totiž predvolal maďarského veľvyslanca na Slovensku Csabu Balogha, aby výroky Viktora Orbána vysvetlil. „Orbán si takéto provokácie môže dovoliť aj vďaka tomu, že antisystémoví politici po celej Európe mu nadbiehajú ako svojmu šampiónovi,“ uviedol Šimečka.

Kontext vojny na Ukrajine

Výroky považujú za neprijateľné aj poslanci strany Petra Pellegriniho Hlas-SD. „Takáto rétorika spochybňuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Slovenskej republiky. V kontexte rusko-ukrajinského konfliktu to vytvára nebezpečný precedens,“ zdôraznil zastupujúci hovorca strany Martin Dorčák.

S podobnou reakciou prišla aj strana SaS. Zdôraznila, že je neprijateľné, aby náš južný sused akýmkoľvek spôsobom spochybňoval suverenitu a územnú celistvosť Slovenskej republiky.

„Slová Viktora Orbána sú ešte vážnejšie, keďže Rusko už druhý rok vedie agresívnu vojnu na Ukrajine. Orbánov výrok totiž znie ako odkaz Slovákom, že odtrhnuté územie si môžu Maďari kedykoľvek zobrať. A to dokonca s dodatkom, že Viktor Orbán je priateľom Vladimíra Putina,“ uviedol predseda strany Richard Sulík.

Predvolanie maďarského veľvyslanca považuje za správne aj tímlíder SaS pre zahraničné veci Juraj Droba. „Domnievam sa, že svojou rétorikou sa Orbán snaží zakrývať suterén, do ktorého dostal Maďarsko svojou politikou. Ekonomicky aj medzinárodne. Spochybňovať právo na existenciu svojho suseda nepatrí do úst slušného politika v 21. storočí,“ zhodnotil Droba.

Orbán to prehnal

Viktor Orbán to svojimi výrokmi podľa predsedu strany SNS Andreja Danka „prehnal“. „Som presvedčený, že by Slovensko malo robiť reformy ako Maďarsko, ale hranice sú pre nás sväté a nemenia sa,“ povedal Danko. Dodal, že Slovensko nesmie zabudnúť na obdobie maďarizácie či mnohé obete, ktoré bojovali za zvrchovanosť a suverenitu Slovenska.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico s Orbánovým vyjadraním nesúhlasí a odmietol ho. „To je to isté, ako keby som takto hovoril o Podkarpatskej Rusi. Československo bolo v roku 1918 rovnakým nástupníckym štátom po rozpade Rakúsko-Uhorska ako Maďarsko,“ zdôraznil Fico na sociálnej sieti. Dodal však, že Orbána rešpektuje ako suverénneho politika tvrdo obhajujúceho národné záujmy Maďarska.

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský je toho názoru, že Orbán by si mal naštudovať históriu a pozrieť si následnícke štáty, keďže Rakúsko-Uhorské kráľovstvo skončilo v roku 1918. Spochybňovanie hraníc akoukoľvek formou líder KDH nedokáže akceptovať. Môže sa totiž skončiť tragicky.

Výroky o „odtrhnutom území“ považuje za absurdné. „Tak, ako odmietame uznať Kosovo, tak ako odmietame uznať ruskú agresiu na Ukrajine, tak odmietame slová Viktora Orbána. Ak chceme v Európe mier, prestaňme spochybňovať hranice. Slovensko nie je odtrhnutá časť Maďarska,“ zdôraznil Majerský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko