Na hlavný obsah

Medvede na Slovensku strácajú plachosť. Ochranári na Poľane na to upozorňujú už vyše desať rokov

Lesníci a poľovníci žiadajú prísnejšiu reguláciu.

Medvede na Slovensku strácajú plachosť. Ochranári na Poľane na to upozorňujú už vyše desať rokov
Na snímke medvede hnedé. Foto: RTVS

Za posledné dva týždne došlo k stretu človeka s medveďom v troch lokalitách. Zoológovia, ochranári aj poľovníci hovoria o strate plachosti. Lesníci a poľovníci žiadajú prísnejšiu reguláciu. Rezort životného prostredia to odmieta.

Tento rok zaznamenali na Slovensku už deväť útokov medveďa na ľudí. Podľa štatistík je to najviac za posledných dvadsať rokov. Odbor poľovníctva Lesov Slovenskej republiky tvrdí, že medvede na Slovensku sú premnožené.

„Medveď stráca plachosť a človeka už nevníma ako hrozbu. Jednoznačne to spôsobuje ich početnosť. Priraďuje sa k tomu samozrejme ich bezhraničná ochrana a to, že posledných päť rokov medveď na Slovensku nie je lovený, nie je regulovaný,“ povedal vedúci odboru poľovníctva v štátnom podniku Lesy SR Patrik Micháľ.

Zvýšené počty útokov medveďov na ľudí však podľa zoológa Štátnej ochrany prírody nesúvisia s počtom jedincov na Slovensku. „To je známy výsledok štúdie mnohých biológov a je to skutočne tak. Ako som už spomenul v osemdesiatych rokoch, čo si pamätám, tých útokov bolo aspoň toľko, čo v súčasnosti,“ vysvetlil zoológ Štátnej ochrany prírody SR Slavomír Finďo.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Ochranári na Poľane žiadajú opatrenia

Na zmenu správania upozorňujú aj ochranári na Poľane, ktorí už viac ako desať rokov pozorujú stratu plachosti medveďov. Vyzývajú kompetentných, aby prijali konkrétne opatrenia.

„Je absurdnosť, že sa medveď prechádza po meste, čo by naozaj pred dvadsiatimi rokmi nikdy neurobil, pretože sa vlastne uplatňoval aktívny manažment. Ideme, bohužiaľ, v podstate takým rumunským modelom, lebo neuplatňujeme myslím si, že adekvátnym spôsobom a koncepčným a systematickým manažment tohto druhu,“ povedala riaditeľka CHKO Poľana Vladimíra Fabriciusová.

Podľa riaditeľa Štátnej ochrany prírody je dôležitá spolupráca všetkých zainteresovaných strán. „Túto vec nedokáže vyriešiť len rezort životného prostredia, tu je nevyhnutná spolupráca s rezortom pôdohospodárstva, samosprávou, ale aj s verejnosťou. Nedá sa to vyriešiť zo dňa na deň. Štátna ochrana prírody v spolupráci s ministerstvom životného prostredia pripravuje celý rad opatrení ako túto situáciu zlepšiť,“ uviedol generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska.

Riešenie ministerstvo vidí riešenie najmä v posilnení zásahového tímu a adresnej regulácii problémových jedincov. Plošnú reguláciu odmietajú ako neefektívnu a je podľa nich v rozpore s európskou legislatívou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko