Na hlavný obsah

Prezidentka privítala Volodymyra Zelenského na Slovensku. Vyjadrila mu podporu v snahe vstúpiť do NATO a EÚ

Verí, že NATO poskytne Ukrajine víziu budúceho členstva.

Prezidentka privítala Volodymyra Zelenského na Slovensku. Vyjadrila mu podporu v snahe vstúpiť do NATO a EÚ
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prehliadky čestnej stráže na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave v piatok 7. júla 2023. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V piatok (7. 7.) popoludní pricestoval na návštevu Slovenska ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezidentka SR Zuzana Čaputová ho privítala v Prezidentskom paláci, kde mu vyjadrila naďalej plnú podporu či už ekonomickú, humanitárnu i vojenskú s tým, že takúto podporu si Ukrajina, ako napadnutá krajina, plne zaslúži.

Zopakovala, že Slovensko podporuje snahy Ukrajiny vstúpiť do NATO a EÚ. Ukrajinský prezident sa za túto podporu poďakoval. Zelenskyj v postoji NATO k Ukrajine očakáva jednotu, lebo v nej je, podľa neho, sila NATO.

Pozrite si video z privítania Volodymyra Zelenského v Prezidentskom paláci:

Prezidentka SR verí, že NATO poskytne Ukrajine na samite vo Vilniuse víziu budúceho členstva. Obnovu Ukrajiny považuje za veľkú príležitosť pre slovenské firmy. Hovorí o výborných bilaterálnych vzťahoch krajín. Poukázala aj na rozvíjajúcu sa spoluprácu, napríklad pri vývoji húfnice. Uviedla to po piatkovom rokovaní s ukrajinským prezidentom Zelenským, ktorý poďakoval Slovensku za podporu, humanitárnu i vojenskú pomoc.

„Ako krajina chceme, aby vo vzťahoch medzi krajinami fungovali pravidlá, medzinárodné právo a nie princíp hrubej sily. To je aj dôvod, prečo podporujeme vašu krajinu v rôznych ohľadoch – ekonomicky, humanitárne, ale aj vojensky. Ako obeť nevyprovokovanej agresie máte pri vašej sebaobrane plné právo takúto podporu od nás očakávať,“ vyhlásila Čaputová smerom k Zelenskému. Vyzdvihla pomoc občanov SR a mimovládnych organizácií ľuďom z Ukrajiny.

Zelenskyj pokračuje návštevou Slovenska v sérii návštev krajín, ktoré podporujú Ukrajinu. Ide o jeho druhú návštevu SR, avšak prvú od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. 

Zelenskyj očakáva konkrétne kroky

Ukrajinský prezident očakáva od samitu NATO konkrétne kroky voči Ukrajine s presnými termínmi ich realizácie. Chce nielen sľuby, ale aj bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, kým sa nestane členom Aliancie, vyhlásil v piatok.

Na samite Aliancie by rád videl predovšetkým jednotu, lebo v tom je podľa neho jej sila. Poukázal, že NATO má v súčasnosti nevyriešené otázky v súvislosti s prijatím Ukrajiny. „Je dôležité pripomenúť, že definitívne nie je vyriešená ani otázka Švédska,“ uviedol Zelenskyj pred plánovanou návštevou Turecka, ktoré vstup Švédska do NATO blokuje.

„Chýba tu jednota a to predstavuje hrozbu pre Alianciu,“ varoval. Ako pokračoval, jednota v NATO je dôležitá pre bezpečnosť celého sveta. Upozornil, že Ruská federácia čaká iba na to, že Aliancia ukáže svoju slabosť.

Podpora mierovej iniciatívy

Prezidentka podporila mierové iniciatívy, ktoré by mali viesť k spravodlivému mieru s rešpektom k suverenite Ukrajiny a jej územnej celistvosti. Podporu vyjadrila aj Zelenského mierovej iniciatíve, ktorú označila za perspektívne riešenie ruskej agresie.

Upozornila na pokračujúce utrpenie ukrajinských ľudí, každodenné obete. „Tento fakt nám nesmie zovšednieť,“ poznamenala.

Prezidentka vyzdvihla aj vojenskú pomoc Slovenska a rozvíjajúcu sa bilaterálnu spoluprácu v tejto oblasti. Pripomenula kontrakt na výrobu ďalších 16 slovenských húfnic Zuzana 2, z ktorých by mali byť prvé kusy dodané už toto leto. „Spoločne budeme našimi firmami vyvíjať aj nový typ húfnic, spolupracovať na spoločnej výrobe munície a zároveň naše podniky sa zapoja do odmínovania územia Ukrajiny,“ zhrnula.

Intenzívnejšiu spoluprácu podľa Čaputovej treba podporiť rozvojom infraštruktúry.

“Celý demokratický svet dnes pomáha Ukrajine, ale nikto jej nedal takú silu ako jeden človek, prezident Zelenskyj,“ napísala na sociálnej sieti prezidentka SR.

Dodala, že jeho odhodlanie inšpiruje mnohých ľudí vo svete a dodáva silu jeho krajanom. Poukázala tiež na to, že tí sa už takmer 500 dní bránia ruskej agresii. Zelenskyj podľa nej vedie krajinu, ktorá bráni svoju budúcnosť a svoje právo samostatne o nej rozhodovať.

Ochrana Zelenského

“Rezort vnútra a všetky jeho zložky vrátane Úradu na ochranu ústavných činiteľov sú v plnom nasadení v súvislosti s ochranou ukrajinského prezidenta a jeho pracovnej návštevy na Slovensku,” uviedla riaditeľka tlačového odboru a hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Z bezpečnostných dôvodov rezort bližšie informácie o počte nasadených zložiek či uzatváraných trasách momentálne neposkytuje.

Zelenskyj v Bulharsku a Česku

Ukrajinský prezident bol vo štvrtok (6. 7.) aj na oficiálnej jednodňovej návšteve Bulharska. Rokoval počas nej o vojenskej pomoci Ukrajine. Bulharský parlament zároveň podporil vstup Ukrajiny do NATO po skončení vojny s Ruskom. Témami návštevy boli aj európska integrácia a energetická spolupráca.

V ten istý deň Zelenského privítal aj český prezident Petr Pavel na Pražskom hrade. Zelenskyj napríklad zdôraznil, že jeho delegácia sa prišla do Prahy predovšetkým poďakovať za podporu, ktorú Česko Ukrajine od začiatku vojny poskytuje. Táto pomoc je podľa jeho slov na Ukrajine citeľná.

Obyvateľom Česka sa poďakoval za prijatie ukrajinských utečencov. Vďaku vyjadril aj za poskytnuté zbrane, sankčnú politiku ČR či jej podporu vstupu Ukrajiny do NATO a EÚ. Varoval tiež pred ruskou propagandou, ktorá má podľa neho vplyv aj na občanov ČR.

ČR je 15. krajinou, ktorú Zelenskyj od začiatku ruskej invázie na Ukrajine navštívil. Prvou krajinou boli Spojené štáty, tam bol vlani v decembri.

Český premiér Petr Fiala po piatkovom rokovaní s ukrajinským prezidentom uviedol, že Česká republika daruje Ukrajine ďalšie útočné helikoptéry a státisíce kusov munície pre zbrane veľkého kalibru. Bude sa tiež podieľať na výcviku ukrajinských pilotov na lietadlá F16.

Stretol sa aj s predsedom českého Senátu Milošom Vystrčilom a predsedníčkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou a ukončil návštevu ČR.

Zelenskyj by neskôr podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu mal navštíviť aj Turecko, kde bude rokovať s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko