Na hlavný obsah

Petr Pavel privítal na Pražskom hrade ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského

Stretne sa aj s premiérom a predsedami oboch komôr parlamentu.

Petr Pavel privítal na Pražskom hrade ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského
Zľava český prezident Petr Pavel sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Foto: ČTK/Krumphanzl Michal

Český prezident Petr Pavel privítal vo štvrtok (6. 7.) na Pražskom hrade prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Nasledovať bude súkromné rokovanie hláv štátov a tiež spoločné pracovné rokovanie s delegáciami.

Približne o 20.30 h dorazila kolóna s ukrajinským prezidentom pred prvé nádvorie Pražského hradu. Na Hradčianskom námestí ho potleskom privítal dav ľudí. Následne si Zelenskyj podal ruku s českým prezidentom a po hymnách oboch krajín sa prezidenti prešli popri nastúpených príslušníkoch hradnej stráže.

Ukrajinský prezident avizoval, že témou rokovaní s českými predstaviteľmi bude okrem vojenskej podpory Ukrajiny či summitu NATO aj európska a euroatlantická integrácia Ukrajiny, situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne či povojnová obnova Ukrajiny.

Zelenskyj sa okrem Pavla stretne aj s premiérom Petrom Fialom a predsedami oboch komôr parlamentu. Šéfka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová na twitteri uviedla, že návšteva ukrajinského prezidenta v ČR potvrdzuje silné spojenectvo medzi Českom a Ukrajinou.

Český vládny špeciál so Zelenským na palube pristál na Letisku Václava Havla vo štvrtok krátko pred 20.00 hod. Najvyššieho predstaviteľa Ukrajiny privítal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, fotografiu zverejnil na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet