Na hlavný obsah

Pediatrička z Bzenova má vyše 80 rokov, po rušnom týždni v ordinácii musela odslúžiť aj víkend na pohotovosti

Lekári sú totiž nadmerne vyťažení a je ich málo.

Pediatrička z Bzenova má vyše 80 rokov, po rušnom týždni v ordinácii musela odslúžiť aj víkend na pohotovosti
Na pohotovosti musela cez víkend slúžiť 83-ročná detská lekárka Alica Havrilcová. Foto: RTVS

Problém s nedostatkom pediatrov ilustruje aj príklad z Prešovského kraja. Na pohotovosti musela cez víkend slúžiť 83-ročná detská lekárka. Nenašla za seba náhradu.

Pani Alica má ako pediatrička na starosti tisíc malých pacientov. Lekárskej praxi sa venuje už 57 rokov. Počas nich sa starala o tri generácie. „Asi to bude v duši a v srdci. Viete, nie je to všetko v hlave, to vychádza z človeka samého,“ uviedla bzenovská pediatrička Alica Havrilcová.

Po takmer 30 rokoch mala pani Alica službu aj na pohotovosti. Doteraz našla vždy sa seba náhradu z radov mladších kolegov. „Pohotovosti sú veľmi, veľmi vyčerpávajúce. Tam chodí ľudí veľmi veľa a niektorí úplne zbytočne. Mám to overené z poslednej pohotovosti. Mali sme 40 detí z toho polovica nemusela vôbec prísť,“ vysvetlila pediatrička Havrilcová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

Lekárov je málo

Situácia je podľa nej vážna. Lekári sú nadmerne vyťažení a je ich málo. Viac ako polovica pediatrov v Prešovskom kraji podala výpovede. „Medzi okresmi sú značné rozdiely. V meste Levoča napríklad neevidujeme žiadnu výpoveď ale v okrese Kežmarok podalo viac ako 80 percent lekárov,“ vysvetlila hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Pohotovosti ešte fungujú, lekári sú vo výpovednej dobe. Situácia sa tak ešte viac skomplikuje v najbližších mesiacoch. „Väčšina pediatrov je v dôchodkovom veku, predstavuje to pre nich veľkú záťaž,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Podľa regionálnej samosprávy za odmietnutie nastúpiť do pohotovostnej služby hrozia lekárom sankcie.

„Žiaľ, máme indície, že niektorí do služby nenastúpia. Samosprávny kraj je povinný začať správne konanie vo veci uloženia pokuty, avšak vyčerpanosť a frustrácia pediatrov môže byť väčšia, ako najvyššia možná pokuta. Preto môže nastať situácia, že na ambulantnej pohotovostnej služby žiaden lekár slúžiť nebude,“ dodala Jeleňová. Pokuty podľa pediatrov problém len vyhrotia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny