Na hlavný obsah

Hromadné výpovede pediatrov komplikujú situáciu na detských pohotovostiach. Vláda neprichádza s riešením

Politické strany tvrdia, že pri schvaľovaní zákona kabinetu Ľudovíta Ódora pomôžu.

Hromadné výpovede pediatrov komplikujú situáciu na detských pohotovostiach. Vláda neprichádza s riešením
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ani tri týždne po podaní hromadných výpovedí pediatrov neprišla vláda s riešením situácie na detských pohotovostiach. Politické strany pritom naďalej tvrdia, že pri schvaľovaní zákona kabinetu Ľudovíta Ódora pomôžu.

Vo výpovedi z ambulantných pohotovostných služieb sú už takmer štyri stovky detských lekárov.

„S pánom premiérom zvažujeme, že takúto mimoriadnu schôdzu budeme iniciovať,“ vyhlásil ešte 10. júla minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Reagoval na opakované otázky RTVS, či vláda nevyužije ponuku od poslancov a skrátenie ordinačných hodín na detských pohotovostiach vyrieši na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Okrem hnutia OĽANO ponúkajú svoje hlasy na otvorenie takejto schôdze aj ďalšie strany.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Odovzdali sme pánovi premiérovi 15 podpisov s garanciou že prispejeme k otvoreniu schôdze. Považujeme to za niečo, čo je urgentné,“ vyhlásila volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská.

Aj opozičný Hlas-SD si myslí, že situáciu s pediatrami, z ktorých každý druhý pracujúci je už v penzijnom veku, treba riešiť okamžite. Považuje za správne vyjsť im v ústrety a skrátiť ordinačný čas pohotovostí do 20.00 h. Inak hrozí, že pediatri odídu do dôchodku a nebude mať kto liečiť deti ani v ambulanciách.

„Zúčastníme sa takejto schôdze, pokiaľ ju iniciujú, ale len v prípade, ak pripravia taký legislatívny návrh zákona, ktorý bude mať naozaj reálne šancu prejsť. To znamená, že odkomunikujú spôsob skrátenia ordinačných hodín aj vysvetlený samosprávam, nemocničným lekárom aj pediatrom,“ uviedla podpredsedníčka strany Hlas-SD Zuzana Dolinková.

Populistické riešenia?

„Snažíme sa akokoľvek prispieť k tomu, aby sme vyriešili krízu, ktorá nastala v pediatrickej starostlivosti, takže podporíme aj mimoriadnu schôdzu,“ hovorí podpredsedníčka hnutia Progresívne Slovensko Lucia Plaváková.

„SaS nepodporí žiadnu mimoriadnu schôdzu. Dobrým príkladom je takáto schôdza, ktorú dobre mienia, kde podporujeme aj riešenia, ktoré navrhuje vláda. Avšak výsledkom tohto populistického parlamentu pred voľbami by bolo, že by sa poslanci pred voľbami predbiehali v tom, nie kto skráti pohotovosť, ale kto ju predĺži. Skončilo by to tak, že pohotovosti by sme tu mali 24/7 a pre istotu na každej ulici,“ zhodnotila poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Političky sa zhodujú, že skrátiť ordinačné hodiny pre detské pohotovosti je len malý krôčik k vyriešeniu problému. Rezort zdravotníctva ani premiér nateraz nepovedali, ako chcú postupovať.

Podľa informácií RTVS by sa mal predseda vlády v najbližších dňoch so zástupcami pediatrov a organizátorov pohotovostí osobne stretnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko