Na hlavný obsah

Poľsko, Litva a Lotyšsko hrozia Bielorusku pre vagnerovcov zatváraním hraníc

Poľsko presunulo časť vojakov na východ krajiny.

Poľsko, Litva a Lotyšsko hrozia Bielorusku pre vagnerovcov zatváraním hraníc
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľsko, Litva a Lotyšsko by sa mohli spoločne rozhodnúť zavrieť svoje hranice s Bieloruskom, ak by tam došlo k nejakým závažným incidentom zo strany ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Povedal to vo štvrtok (27. 7.) poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski, informuje agentúra Reuters.

„Ak dôjde k vážnym incidentom s účasťou Vagnerovej skupiny na hraniciach krajín NATO a EÚ, ako sú Poľsko, Litva alebo Lotyšsko, nepochybne podnikneme spoločnú akciu,“ povedal Kamiňski.

„Nevylučujem, že ak sa rozhodneme, že je to v danej chvíli správna reakcia, budeme smerovať k úplnej izolácii Bieloruska,“ doplnil poľský minister.

Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, sa 19. júla rozhodlo presunúť časť svojich armádnych jednotiek zo západu na východ krajiny. Dôvodom bola prítomnosť žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na území susedného Bieloruska, ako aj ich spoločné cvičenia s bieloruskými vojakmi, ktoré prebiehali neďaleko poľských hraníc.

Putin obvinil Poľsko z územných ambícií

O dva dni neskôr obvinil ruský prezident Vladimir Putin Poľsko z územných ambícií v niekdajšom Sovietskom zväze. Vyhlásil tiež, že akúkoľvek agresiu voči Bielorusku budú považovať za útok na Rusko, pripomína Reuters.

Poľsko, ktoré popiera akékoľvek územné ambície v Bielorusku, poskytuje útočisko odporcom režimu Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Varšava sa zároveň stala jedným z najvernejších podporovateľov Kyjeva po tom, čo Rusko vo februári 2022 na Ukrajinu zaútočilo.

Reuters pripomína, že cestnú dopravu medzi Poľskom a Bieloruskom od februára obmedzili vzhľadom na zhoršujúce sa vzťahy oboch krajín.

Poľsko okrem toho obviňuje Bielorusko z toho, že na ich spoločných hraniciach umelo vytvára migračnú krízu. A to tak, že tam priváža migrantov z krajín Blízkeho východu či Afriky. Minsk to popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet