Na hlavný obsah

Pri poľských hraniciach sa preskupujú vojaci. Bieloruská armáda bude cvičiť s vagnerovcami, Poľsko reaguje

NATO posilnilo bezpečnostné opatrenia.

Pri poľských hraniciach sa preskupujú vojaci. Bieloruská armáda bude cvičiť s vagnerovcami, Poľsko reaguje
Satelitná snímka, na ktorej vidno desiatky vozidiel, ktoré dorazili na bieloruskú vojenskú základňu neďaleko hranice s Poľskom. Foto: ČTK/AP/Planet Labs PBC

Špeciálne jednotky bieloruskej armády budú cvičiť s členmi ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny pri hraniciach s Poľskom. Podľa agentúr to vo štvrtok (20. 7.) oznámilo ministerstvo obrany v Minsku.

Varšava uviedla, že očakáva ruské provokácie a presúva do oblasti svojich vojakov. Podľa telegramového kanála spojeného s vagnerovcami sa do Bieloruska presúva, či sa už presunulo, asi 10-tisíc členov tejto skupiny.

„Ozbrojené sily Bieloruska pokračujú v spoločnom výcviku s bojovníkmi Súkromnej vojenskej skupiny Vagner. V priebehu týždňa budú jednotky síl špeciálnych operácií spoločne s príslušníkmi spoločnosti vykonávať výcvikové a bojové úlohy na cvičisku Brestskij, „citovala z vyhlásenia ministerstva obrany agentúra TASS.

Výcvikový priestor sa nachádza v západnom Bielorusku pri meste Brest, ktoré leží na hranici s Poľskom.

Dlhodobé spory šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina s ruským armádnym velením koncom júna vyústili do vzbury. Počas nej jeho bojovníci nakrátko obsadili ruské mesto Rostov na Done a v kolóne vytiahli na Moskvu.

Na základe dohody, ktorú sprostredkoval bieloruský vodca Alexander Lukašenko, Prigožin vzburu ukončil a získal možnosť presídliť sa do Bieloruska aj so svojimi mužmi.

NATO posilnilo bezpečnostné opatrenia

Minsk už skôr potvrdil, že Vagnerova skupina teraz pôsobí v Bielorusku a jej „inštruktori“ sa pri meste Asipovičy v Mogilevskej oblasti podieľajú na výcviku členov územnej obrany, ktorá funguje v rámci bieloruskej armády. Koľko príslušníkov Vagnerovej skupiny bude v Bielorusku pôsobiť, Minsk nespresnil.

Telegramový kanál spojený s Vagnerovou skupinou v stredu (19. 7.) večer s odvolaním sa na jedného z veliteľov uviedol, že do Bieloruska sa presúva alebo sa už presunulo až 10-tisíc bojovníkov.

Bojov na Ukrajine sa podľa neho zúčastnilo celkovo 78-tisíc žoldnierov tejto skupiny, z ktorých 49-tisíc z nich boli väzni. Viac ako 22-tisíc bojovníkov padlo a 40-tisíc ich bolo zranených.

Pravosť týchto údajov sa nedá overiť, pripomína agentúra Reuters. Napriek tomu ide podľa nej o zatiaľ najdetailnejšie verejne publikované informácie o rozsahu pôsobnosti vagnerovcov na Ukrajine a v Bielorusku.

Ukrajina, ako aj niektoré členské štáty NATO vrátane Poľska, v súvislosti s presídlením vagnerovcov zosilneli bezpečnostné opatrenia na hraniciach s Bieloruskom.

Varšava očakáva ruské provokácie

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak vo štvrtok v rozhlase uviedol, že Varšava očakáva ruské provokácie, a preto nariadil presunúť časť vojenských jednotiek zo západu na východ Poľska. Dodal, že v stredu o možných hrozbách rokoval so šéfmi poľských osobitných služieb na výbore pre národnú bezpečnosť a obranu, ktorému predsedá.

„Musíme si uvedomiť, že poslanie niekoľkých tisíc (ruských) žoldnierov do Bieloruska tiež predstavuje hrozbu, a z toho pramení moje rozhodnutie presunúť jednotky zo západu Poľska na východ,“ povedal minister a zdôraznil, že úlohou týchto síl „je odstrašiť agresora“. Uviedol tiež, že poľské služby situáciu na bieloruskej hranici bez ustania sledujú.

Vagnerovci podľa Reuters pomohli Rusku v roku 2014 anektovať ukrajinský polostrov Krym a zapojili sa do bojov v Sýrii, Iraku a viacerých krajinách Afriky.

Na Ukrajine tento rok – za značných strát na oboch stranách – dobyli mesto Bachmut. Podľa Európskej únie je Vagnerova skupina zodpovedná za závažné porušovanie ľudských práv a Brusel na ňu preto uvalil sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet