Na hlavný obsah

Musím vagnerovcov krotiť, pretože chcú tiahnuť na Poľsko, vyhlásil Lukašenko

Podľa expertov Lukašenko po prvý raz priznal, že ich nemá pod kontrolou.

Musím vagnerovcov krotiť, pretože chcú tiahnuť na Poľsko, vyhlásil Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Luakšenko. Foto: TASR/AP

Vagnerovci chcú tiahnuť na Poľsko, povedal to bieloruský prezident Alexandr Lukašenko po stretnutí so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Zároveň uviedol, že ich musí krotiť.

Podľa expertov ide na jednej strane o signál pre Západ, aby začal viac rokovať. Na strane druhej Lukašenko po prvý raz priznal, že ich nemá pod kontrolou. Odborníci tvrdia, že vagnerovci môžu predstavovať väčšie riziko pre bieloruský režim ako pre Európu.

V poľskej obci Kolpin-Ogrodniki bolo vo štvrtok (20. 7.) počuť streľbu aj helikoptéry. Len niekoľko kilometrov od hraníc trénovali žoldnieri Vagnerovej skupiny, ktorí sa do Bieloruska presunuli z Ruska po nevydarenej vzbure.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková:

Starostka obce Agata Morozova hovorí, že má v živote mnoho problémov, no vagnerovcov sa obáva zo všetkého najviac. Takisto priznáva, že v jej dedine si každý myslí, že sa niečo stane a každý sa s tým vyrovnáva po svojom.

Vagnerovcami čoraz častejšie straší aj ruská propaganda, Poľsko si túto hrozbu uvedomuje, na východ presúva viac vojakov. Už dávnejšie však začalo s posilňovaním svojej armády, vysvetlil pre portál Nastojačše vremja analytik a bývalý zamestnanec bieloruskej prezidentskej administratívy Anatolij Kotov.

Hrozba pre Lukašenka

Pripomenul, že Varšava postavila na hraniciach s Bieloruskom múr pre migračnú krízu. Rovnako ako aj pobaltské štáty pochopila význam obrany a od februára 2022 začala modernizovať a rozširovať ozbrojené sily.

Podľa amerického Inštitútu pre výskum vojny nie sú vagnerovci pre Poľsko alebo Ukrajinu hrozbou, kým nebudú mať k dispozícii mechanizovanú techniku. No ani potom sa nemá NATO v tomto smere čoho obávať. Podľa Kotova však môžu ohroziť bieloruský režim.

“Alexandr Lukašenko po prvý raz priznal, že ich príliš nekontroluje, a to sa stáva bezprostrednou hrozbou aj pre jeho režim. Dá sa povedať, že dva a pol alebo tri tisícky nelegálnej, no veľmi profesionálnej súkromnej armády vagnerovcov, ktorí sú teraz na území Bieloruska, predstavuje väčšiu hrozbu pre jeho režim než pre Západ, pretože ich líder Jevgenij Prigožin si zachoval absolútnu lojalitu voči Putinovi,” uviedol.

I tak by sme však vagnerovcov nemali podceňovať, tvrdia odborníci, podľa ktorých je Poľsko zraniteľné, pretože je dopravným uzlom pre dodávky zbraní na Ukrajinu. Navyše, vagnerovci sú teraz pre Putinov režim užitoční, lebo ich môže vykresliť ako “neriadenú strelu” a vytvoriť tak tlak na západné krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál