Na hlavný obsah

Proti stretom s medveďmi vznikne ďalší zásahový tím. Chystá sa aj špeciálna mobilná aplikácia

Zlepšiť by sa mala aj spolupráca ochranárov a policajtov.

Proti stretom s medveďmi vznikne ďalší zásahový tím. Chystá sa aj špeciálna mobilná aplikácia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

V rámci opatrení na minimalizáciu stretu človeka a medveďa vznikne na severe Slovenska štvrtý zásahový tím pod záštitou Tatranského národného parku (TANAP). Štátna ochrana prírody (ŠOP) vyvíja tiež aplikáciu na ohlasovanie jedincov medveďa.

Rezort vidí potenciál aj v spolupráci policajtov a ochranárov. Vzniknúť má tiež platforma na spoluprácu všetkých dotknutých subjektov. Iniciovať chce tiež rýchlu finančnú podporu z eurofondov na preventívne opatrenia. Informoval o tom hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

„Považujem za nevyhnutné zopakovať, že medvede nepatria do intravilánov obcí. Ak sa konkrétny jedinec opakovane vracia, je potrebné pristúpiť k adresnej regulácii. Teda pri jedincovi, ktorý stratil plachosť pred človekom, siahnuť po krajnom riešení,“ vyhlásil minister životného prostredia Milan Chrenko.

Opatrenia predstavil na utorkovom Výbore Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Vychádzajú z prvých výsledkov analýzy početnosti medveďa hnedého, medzinárodných skúseností a vedeckých štúdií zo Slovenska a zahraničia.

Rezort apeluje na zvýšenie personálnych kapacít, ktoré budú môcť v krátkom reakčnom čase zasiahnuť voči konkrétnym problémovým medveďom. Veľký priestor vidí aj v spolupráci s Policajným zborom.

„Policajti sú dobre vycvičení, majú vybavenie aj na plašenie. Iniciovali sme rokovania s ministerstvom vnútra s cieľom pripraviť pilotný projekt v Tatranskom národnom parku. Ak sa koncept ukáže ako fungujúci, obratom rozšírime spoluprácu aj do ďalších regiónov,“ načrtol Chrenko.

Vzniká aj nová mobilná aplikácia

Mobilná aplikácia Medvede a ľudia, ktorú vyvíja ŠOP, má slúžiť na nahlasovanie prítomnosti medveďa zásahovému tímu a naopak. Obnoviť sa má aj pracovná platforma pre medveďa hnedého.

Rezort chce oživiť a zintenzívniť spoluprácu všetkých aktérov, ktorí vedia svojimi krokmi minimalizovať riziko stretu – od ministerstva životného prostredia, rezortov pôdohospodárstva a vnútra cez zástupcov farmárov, včelárov, chovateľov, samospráv, poľovníkov, lesníkov, ochranárov a ďalších.

Minister považuje za podstatné aj zjednodušenie kompenzácie pre farmárov a chovateľov. Opatrenie by sa netýkalo len medveďov. Podľa šéfa envirorezortu by mal fungovať jeden jednoduchý mechanizmus preukázania škody a následná rýchla kompenzácia.

Ministerstvo plánuje posilniť tiež výskum a monitoring, ako aj navrhnúť a podporiť opatrenia šité na mieru regiónom s výskytom medveďa. Chrenko zároveň apeluje na samosprávy či lokálne autority, aby upozorňovali na nevhodné správanie, ktoré láka medveďa do ľudskej blízkosti.

„Ak v blízkosti obce niekto vyhodí uhynuté zviera, jedlo, umiestni vnadidlo alebo nezaistí kontajner, láka medveďa do ľudskej blízkosti. Tým zvyšuje riziko stretu a zbavuje medveďa plachosti voči ľudskej prítomnosti,“ vysvetlil.

Rezort zároveň iniciuje kroky, ktoré umožnia čo najskoršie vyhlásenie výzvy na financovanie preventívnych opatrení z Programu Slovensko. Rokovaniam na európskej úrovni o zmene legislatívy Európskej únie sa rezort nebráni. Tento postup však považuje za časovo náročný, a preto preferuje prijímanie okamžitých opatrení v rámci platnej legislatívy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko