Na hlavný obsah

Situácia s medveďmi je neúnosná, tvrdia farmári. Od štátu žiadajú zníženie ich populácie

Medveďa, ktorý napadol mladého farmára, stále nenašli.

Situácia s medveďmi je neúnosná, tvrdia farmári. Od štátu žiadajú zníženie ich populácie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po útoku medveďa na farme pri Turčianskych Tepliciach došla poľnohospodárom trpezlivosť. Na farmu v Háji prišli podporiť ľudí, ktorých šelmy ohrozujú. Poľnohospodári žiadajú zredukovať populáciu medveďa hnedého. Inak pôjdu do ulíc.

Na škody, ktoré poľnohospodárom spôsobuje divo žijúca zver, upozorňujú už roky. Útok na mladého farmára bol poslednou kvapkou. „Máme pocit, ako by sme sa vrátili o 150 rokov dozadu, že jedni z nás musia zachraňovať vlastné deti vidlami na farme,“ uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Po útoku na farme žije rodina v každodennej neistote. O zvieratá sa musia starať každý deň. „Keď vyvádzame kone do výbehu, stále sa obzeráme v jednom kuse, či zas k niečomu nedôjde,“ povedala Michaela Sedláčková, matka napadnutého farmára.

Útokom medveďov na ľudí sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Vlado Záborský:

Na tejto farme v minulých rokoch prišli o desiatky zvierat, ktoré im zabili šelmy. Po útoku na syna chce Martin Sedlačko riešiť neúnosnú situáciu sám. „Je mi jedno, aké následky si budem niesť, ale moja rodina nebude ohrozovaná medveďmi,“ zdôraznil Sedlačko.

Medveďa, ktorý útočil, zatiaľ zásahový tím nenašiel. Nezachytili ho ani fotopasce. Až keď nájdu toho pravého jedinca, môžu ho eliminovať. „Ja som teda požiadal aj o odstrel tohto jedinca, aby sme zabezpečili bezpečnosť a ochranu zdravia okolitých ľudí,“ ozrejmil vedúci zásahové tímu Západ Marek Veverica.

Hromadný odstrel nie je možný

Problémy s medveďmi nerieši iba Slovensko, ale viaceré krajiny. „Jednoducho medveď na Slovensku bude musieť byť regulovaný. My ako poľnohospodári budeme za toto bojovať,“ dodal Macho.

O vážnej situácii hovorí už aj minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš, ktorý chce o problematike rokovať s ministrom životného prostredia Milanom Chrenkom. „Aby sme navrhli postupy, ktoré by mali naozaj zabezpečiť určitú reguláciu medveďov na Slovensku,“ povedal Bíreš.

Aktuálne však výraznejšia redukcia populácie medveďa nie je reálna. „Väčšie odstrely alebo nejaké hromadné poľovačky podľa súčasnej platnej legislatívy európskej, národnej, nie sú možné,“ vysvetlil Chrenko.

Rezort životného prostredia chce riešiť najmä preventívne opatrenia a z populácie odstraňovať iba problémové medvede.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko