Na hlavný obsah

Rozsiahle požiare v obľúbenej turistickej destinácii: Buďte opatrní, vyzýva ministerstvo Slovákov

Grécko bojuje s mohutnými požiarmi.

Rozsiahle požiare v obľúbenej turistickej destinácii: Buďte opatrní, vyzýva ministerstvo Slovákov
Ministerstvo varuje turistov. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vyzýva turistov v Grécku na zvýšenú opatrnosť pre aktuálnu situáciu s požiarmi v krajine. Odporúča striktne dodržiavať pokyny miestnych orgánov a bezpečnostných zložiek. Informuje o tom na webe.

Rezort ozrejmil, že rozsiahle požiare sa hasičom podarilo vo štvrtok (20. 7.) do veľkej miery potlačiť. „Lokalizovaný je požiar na západnej strane od Atén, ktorý si začiatkom týždňa vyžiadal hromadnú evakuáciu viacerých dedín a miest.

Horiaca husto zalesnená horská oblasť ostrova Rodos je rovnako z väčšej časti pod kontrolou hasičov. Naďalej však pokračujú evakuácie obyvateľov pozdĺž diaľnice, ktorá spája Atény s mestom Korint,“ priblížil.

Situácia sa môže zhoršiť

Grécke úrady sa podľa informácií rezortu pripravujú na novú vlnu horúčav, ktorá môže mať za následok vznik nových horiacich lokalít. Vyvrcholiť má cez víkend. pričom teploty môžu miestami dosiahnuť 44 stupňov Celzia.

„Slovenským občanom, ktorí sa v danom čase budú nachádzať v zasiahnutých oblastiach, odporúčame zvýšenú opatrnosť a striktne sa riadiť pokynmi miestnych orgánov a bezpečnostných zložiek,“ odporúča ministerstvo. Radí tiež sledovať núdzové varovné správy prijímané prostredníctvom mobilných telefónov.

„Prostredníctvom gréckej tiesňovej linky 112 sú z preventívnych dôvodov pravidelne vydávané a aktualizované núdzové varovania obyvateľom, nachádzajúcim sa v zasiahnutých oblastiach,“ vysvetlilo MZVEZ. Dodalo, že informácie o lokalizácii a intenzite požiarov pravidelne aktualizujú aj prostredníctvom všetkých miestnych médií.

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať zastupiteľský úrad v Aténach na núdzovej telefonickej linke 0030 693 240 8028. „Rezort diplomacie situáciu sleduje a v prípade potreby poskytne potrebnú súčinnosť,“ dodalo MZVEZ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet