Na hlavný obsah

Slovensko vyslalo do Grécka desiatky hasičov na pomoc s hasením rozsiahlych lesných požiarov

Nasadiť by ich mali v regióne Attika.

Slovensko vyslalo do Grécka desiatky hasičov na pomoc s hasením rozsiahlych lesných požiarov
Muž na motocykli sa pozerá na horiacu lodenicu v Mandre západne od Atén. Foto: TASR/AP

Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) v stredu (19. 7.) vyslal do Grécka na pomoc s hasením rozsiahlych lesných požiarov 31 príslušníkov z modulu pozemného hasenia z celého Slovenska. Vyslal tiež logistickú skupinu zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách. Uviedla to hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

„Začiatkom týždňa vypuklo v Grécku niekoľko rozsiahlych lesných požiarov, ktoré si vyžiadali evakuáciu obyvateľov z viacerých oblastí. HaZZ reagoval na žiadosť Grécka o vyslanie modulu pozemného hasenia s využitým vozidiel na pomoc s hasením lesných požiarov,“ priblížila.

Hasiči odišli v stredu o 11.30 h zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách. Nasadiť by ich mali v regióne Attika v oblasti Atén.

Pomáha aj Únia

Európska únia nasadzuje štyri hasičské lietadlá Canadair z Francúzska a Talianska spolu s tromi hasičskými tímami z Poľska, Rumunska a Slovenska do Grécka, kde sa naďalej šíria desiatky lesných požiarov.

Komisia spresnila, že pomoc pre Grécko spolu predstavuje 220 hasičov a 65 hasičských vozidiel. Okrem toho tri vopred nasadené tímy pozemných hasičov z Rumunska, Bulharska a Malty už dávnejšie pôsobia v Grécku ako súčasť plánu pripravenosti EÚ v oblasti civilnej ochrany na letnú sezónu lesných požiarov.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v správe pre médiá uviedol, že celá južná Európa zažíva veľké horúčavy, ktoré sa už v Grécku prejavujú vo forme požiarov, pričom v krátkom čase zhoreli tisíce hektárov lesa.

„Rýchla reakcia EÚ je v tejto situácii nevyhnutná a chcem sa poďakovať piatim členským krajinám za ich solidaritu s Gréckom. Je však dôležité aj naďalej investovať do prevencie a zvyšovať informovanosť obyvateľstva o riziku lesných požiarov,“ vyhlásil Lenarčič.

Satelitné mapovanie

Grécko v utorok ráno (18. 7.) aktivovalo mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, čím okamžite spustilo nasadenie dvoch lietadiel Canadair z Talianska a dvoch z Francúzska z hasičskej flotily EÚ. Uvedené lietadlá sa do akcie zapoja už v stredu. Následne Poľsko, Rumunsko a Slovensko ponúkli po jednom module pozemného hasenia lesných požiarov, vrátane hasičských vozidiel, ktoré sa presúvajú do Grécka.

EÚ okrem toho ponúka gréckej strane satelitné mapovanie družicového programu Copernicus, ktoré ponúka zasahujúcim jednotkám reálne dáta v reálnom čase a vyhodnotenie škôd požiarov v niekoľkých oblastiach v regióne Attika.

Komisia oznámila, že je v nepretržitom úzkom kontakte s gréckymi orgánmi prostredníctvom svojho Koordinačného centra pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) a v prípade potreby je pripravená zmobilizovať ďalšiu pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko