Na hlavný obsah

Škôlky musia v lete zatvoriť minimálne na tri týždne. Rodičom s nedostatkom voľna tak začína letné trápenie

Problémové sú predovšetkým menšie obce.

Škôlky musia v lete zatvoriť minimálne na tri týždne. Rodičom s nedostatkom voľna tak začína letné trápenie
Ilustračná snímka hrajúceho sa dieťaťa. Foto: RTVS

Materské školy majú podľa vyhlášky ministerstva školstva povinnosť prerušiť svoju činnosť počas leta. Kým niektorí rodičia si užívajú voľný čas s deťmi, iní si len ťažko môžu zobrať mesiac dovolenky.

Dôkladné upratovanie priestorov, dezinfekcia hračiek či čerpanie dovoleniek zamestnancov. Hlavné dôvody, prečo sa musí prevádzka škôlok zo zákona prerušiť. Materské školy sa musia v lete zatvoriť minimálne na tri týždne. Spravidla to však býva oveľa dlhšie.

„Podobne ako po minulé roky, ten júlový mesiac škôlka funguje. Takže rodičia, ktorí majú záujem, môžu využívať možnosť celý mesiac, že sa o ich deti postaráme,“ uviedol starosta obce Halič Alexander Udvary.

„Škôlku máme otvorenú prvé dva týždne v júli. Je to z toho dôvodu, aby sme rodičom pomohli s vykrytím prázdnin,“ priblížil starosta obce Kátlovce Dalibor Minarovič. Podľa starostu obce Hlboké Miloša Čobrdu majú škôlku otvorenú prvé dva týždne. „Potom idú na prázdniny k starým rodičom,“ dodal.

Téme sa venovali redaktori RTVS Vladimír Hulík, Radovan Kondrlík a Karolína Piliarová:

Kým zriaďovatelia materských škôl – teda obce a mestské časti tvrdia, že rodičia sa na prázdniny v škôlke výraznejšie nesťažujú, mnohým rodičom s nedostatkom pracovného voľna sa podľa ich slov začína letné trápenie.

Problémové sú predovšetkým menšie obce, kde je len jedna materská škola. Umiestnenie detí do susedných obcí býva často komplikované. „Každá škôlka má svojho zriaďovateľa a je zapísaná v určitej obci. Potom je veľmi ťažko právne podchytiť to, aby dieťa, ktoré rodičia zapísali v jednej obci, mohlo navštevovať takéto zariadenie druhej obci,“ vysvetlila starostka obce Janova Lehota Božena Kováčová.

Rodičia, ktorí nemajú možnosť čerpať dovolenku, aby zostali s deťmi doma, môžu do konca augusta žiadať o pandemické ošetrovné. „Toto pandemické ošetrovné sa môže vyplatiť za celé obdobie uzatvorenia škôlky a to až do 1. septembra,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Lepšia situácia je v mestách

Naopak, ďaleko lepšia situácia je v mestách, kde sa nachádza viac škôlok. Časť z nich býva vždy otvorená. „Jedna časť je otvorená v mesiaci júl a druhá v mesiaci august,“ uviedla hovorkyňa mesta Banská Bystrica Dominika Adamovičová.

Rodičia sa tak v mestách nemusia báť umiestnenia detí do škôlok počas celého leta napriek tomu, že sú otvorené v obmedzenom – letnom režime.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko