Na hlavný obsah

Zrekonštruovali materskú školu, zväčšili kapacity, no viac detí prijať nemôžu

Obec nemá na zaplatenie učiteliek.

Zrekonštruovali materskú školu, zväčšili kapacity, no viac detí prijať nemôžu
Deti v škôlke. Foto: RTVS

Zrekonštruovali materskú školu, zväčšili kapacity, no viac detí prijať nemôžu. Obec tvrdí, že nemá peniaze na zaplatenie učiteliek. Starostka obviňuje štát. Vláda chce so samosprávami rokovať.

Materskú školu v obci Povina na Kysuciach obnovovali približne pol roka. Existujúce dve triedy rozšírili na tri.

„Materskú školu sme sa rozhodli zrekonštruovať len preto, že bola povinná predškolská dochádzka. Ak sme chceli naplniť literu zákona, tak sme sa museli zaoberať touto myšlienkou, že ako to teda splniť,“ priblížila starostka Poviny Alena Dudeková.

Škôlky financujú samosprávy. Starostka tvrdí, že prijať viac žiakov nemôže, pretože nemá peniaze na mzdy. „Zo strany štátu nám neustále zvyšujú kompetencie, nakladajú nám nové a nové povinnosti bez finančného krytia. Takto sa to už nedá udržať, samosprávy sú na kolenách,“ spresnila Dudeková.

Problémom materskej školy v obci Povina sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Obec tiež upozorňuje, že jej štát kráti podielové dane. O stanovisko sme žiadali rezort financií, ktorý sa odvolal na úrad vlády.

„My sme zase dostali z parlamentu darček v úvodzovkách cez 650 miliónov na tento rok, kde nie je krytie v rozpočte. Teraz nedisponujeme dodatočnými zdrojmi, aby sme vedeli uspokojovať potreby samospráv,“ uviedol premiér Ľudovít Ódor.

Hľadať financie inde

Podľa odborníčky na verejnú správu Emílie Sičákovej-Beblavej záleží aj na šikovnosti riadenia obce. „Netreba sa spoliehať len na podielové dane, ale troška rozmýšľať aj o tom, aké iné viaczdrojové financovanie je možné. Aby sme mohli podporiť to, čo obyvatelia v danom prostrední potrebujú,“ vysvetlila.

Teda žiadať o financie z euŕopskych fondov, pomoc zo strany krajskej samosprávy. Obce tiež môžu pracovať s vlastnými daňami, napríklad zvýšiť daň z nehnuteľností.

„Nám nepomohlo, že sme o 20 percent zvýšili miestne dane, napr. daň z nehnuteľností, že aktuálne vždy prerátavame poplatok za triedenie komunálneho odpadu. Snažíme sa aktualizovať všetky poplatky, aby sme nezaostávali, ale aj tak nám to stále nestačí,“ uzavrela Dudeková.

„Stretneme sa o dva týždne, kde budeme finalizovať, v čom sa vieme dohodnúť a v čom nie. Tiež nie sme v súčasnosti v situácii, aby sme vedeli nejako veľmi štedro kompenzovať,“ dodal Ódor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny