Na hlavný obsah

Zvýšené poplatky v škôlkach v Prešove zatiaľ nezrušia. Prípadom sa zaoberá aj prokuratúra

Podľa rezortu školstva to však nie je v súlade

Zvýšené poplatky v škôlkach v Prešove zatiaľ nezrušia. Prípadom sa zaoberá aj prokuratúra
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prešovská radnica zatiaľ nezruší vyššie poplatky v škôlkach počas leta. V meste majú počas prázdnin platiť rodičia za deti v škôlkach štvornásobne viac než počas školského roka.
Podľa rezortu školstva to legislatíva neumožňuje. Nariadením sa už zaoberá aj prokuratúra.

Kým počas školského roka stúpli platby z 22 na 29 eur, v lete zaplatí rodič za mesiac zhruba 130 eur. Radnica argumentuje, že vychádza z požiadaviek materských škôl.

„Zatiaľ sme nezaregistrovali nejakú nespokojnosť. Doposiaľ sa nám ešte nikto nenahlásil na prázdniny,“ uviedla riaditeľka Materskej školy Fraňa Kráľa v Prešove Blažena Šarišská.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Podľa rezortu školstva však nariadenie nie je v súlade s legislatívou. „Výšku príspevku nemožno upraviť rozdielne v závislosti od konkrétnej časti roka,“ uvádza ministerstvo v stanovisku.

Teda, aké sú poplatky počas školského roka, musia byť aj počas prázdnin. Situáciou sa mimoriadne zaoberala komisia školstva v Prešove. Rozhodla sa však zatiaľ nič nemeniť. Počká si na oficiálne stanovisko rezortu, ktorý chce radnica osloviť.

„Nemôžeme nič robiť na základe počutého, musíme mať oficiálne stanovisko,“ vyhlásila predsedníčka komisie pre školstvo a šport MsZ v Prešove Štefánia Andraščíková.

Do leta nariadenie už nestihnú zmeniť

Do leta tak mesto nariadenie už nestihne zmeniť. Podľa primátora už navyše rodičia svoje deti prihlasujú. „Zmena pravidiel počas tohto procesu by bola komplikovaná,“ ozrejmil primátor mesta Prešov František Oľha.

Nie všetci s týmto postojom súhlasia. „Komisia sa jednoducho zhodla na tom, že pre túto chvíľu nebude ďalej konať a nechá VZN platné tak, ako je. A to aj napriek tomu, že už teraz vieme, že je protizákonné. Nechápem, na čo sa čaká ďalej,“ zdôraznil člen komisie pre školstvo a šport MsZ v Prešove Rudolf Dupkala.

Podľa rezortu školstva sa rodičia môžu obrátiť na prokuratúru. Tá sa už podnetom zaoberá. „Môžem potvrdiť, že Okresná prokuratúra v Prešove si už vyžiadala materiály,“ uviedol zástupca primátora mesta Prešov Peter Krajňák.

„Stále sme presvedčení, že nariadenie môže byť v poriadku. Ak budem mať stanovisko ministerstva školstva, že nie je v poriadku, tak ho zmeníme,“ vyhlásil primátor mesta.

Toho, že by rodičia mohli peniaze potom od mesta spätne žiadať, sa radnica neobáva. Zdôrazňuje, že aktuálne nariadenie platí a zatiaľ ho nenapadol ani prokurátor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny