Na hlavný obsah

Zelenskyj počas cesty rokuje o jasných cieľoch. O návšteve Česka porozprával poradca vlády pre národnú bezpečnosť

Podľa Tomáša Pojara je cieľom zabezpečiť zbrane a spoluprácu.

Zelenskyj počas cesty rokuje o jasných cieľoch. O návšteve Česka porozprával poradca vlády pre národnú bezpečnosť
Český premiér Petr Fiala, námestník českej ministerky obrany František Šulc, ukrajinský minister pre strategické odvetia priemyslu Oleksandr Kamyšin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas podpisu memoranda o spolupráci v obrannom priemysle. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa aktuálne nachádza na Slovensku, kam pricestoval z Českej republiky. Tento týždeň navštívil Zelenskyj aj Bulharsko. O návšteve ukrajinského prezidenta a jej význame, povedal viac poradca českej vlády pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar.

Vypočujte si celý rozhovor Sone Weissovej z Rádia Slovensko:

Zelenského cesta po krajinách strednej Európy má dôležitý symbolický význam, jej hlavným posolstvom je poďakovanie za pomoc ťažko skúšanej Ukrajine. Návšteva ukrajinského lídra však nesleduje len symbolickú rovinu, zdôraznil Pojar.

„Zároveň sme rokovali aj o ďalších projektoch a o nových nápadoch,“ priblížil bezpečnostný analytik s tým, že rozhovory boli konkrétne, detailné a spoluprácu posunuli opäť o krok ďalej.

Pojar vysvetlil, že vzhľadom na fakt, že Ukrajina je vo vojne, prezident Zelenskyj nemárni čas a vedie rozhovory s konkrétnymi výsledkami. Jeho cieľom je zabezpečiť zbrane, zbraňové systémy či ekonomickú spoluprácu. Podľa Pojara má Česko vo svojich skladoch aj naďalej materiál a zariadenie, ktoré môže použiť na pomoc Ukrajine.

Postarať sa o bezpečnosť takého prominentného hosťa, ako je Zelenskyj, nie je jednoduché. Podľa Pojara pomohlo pri organizácii aj to, že Praha je vďaka sviatkom prázdna. Pojar pripomenul, že Ukrajina je vo vojne s Ruskom a ruský režim sa „neštíti ničoho“ a je pripravený, podobne ako v minulosti, fyzicky likvidovať svojich oponentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet