Na hlavný obsah

Poradkyňa prezidentky Kobzová: Zelenskyj prišiel Slovensku poďakovať za 500 dní podpory Ukrajiny

Rokovať s prezidentkou bude aj o možnostiach ďalšej spolupráce.

Poradkyňa prezidentky Kobzová: Zelenskyj prišiel Slovensku poďakovať za 500 dní podpory Ukrajiny
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pózujú počas stretnutia v Prezidentskom paláci v Bratislave v piatok 7. júla 2023. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (7. 7.) pricestoval na krátku návštevu Slovenska. V Bratislave sa stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. O jeho dôvodoch návštevy Slovenska sa redaktorka RTVS Soňa Weissová rozprávala s poradkyňou prezidentky pre zahraničnú politiku Janou Kobzovou.

Rozhovor o tom, ako sa táto zahraničná návšteva plánovala a aké sú jej ciele, odvysielalo Rádio Slovensko. Záznam si môžete vypočuť tu:

Zelenskyj na Slovensko neprichádza sám. Cestujú spolu s ním aj jeho kolegovia z prezidentskej administratívy a viacerí členovia vlády, napríklad aj prvá vicepremiérka Julija Svyrydenková, ktorá je zodpovedá za financie a ekonomiku. Súčasťou delegácie je tiež vicepremiér pre obnovu a infraštruktúru Oleksandr Kubrakov a takisto minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

„Prichádzajú aj preto, že vzťahy s Ukrajinou sú rozvíjajú oveľa dynamickejšie. Už dávno to nie je iba o darovaní humanitárnej alebo vojenskej pomoci. Prítomnosť týchto členov vlády svedčí o tom, že agenda je oveľa širšia. Je to o rozvoji spoločných priorít, či už v oblasti infraštruktúry, prepojenia hranice vlakového spojenia, rozvoja exportu a podobne,“ spresnila Kobzová.

Hlavný dôvod Zelenského návštevy

Podľa poradkyne prezidentky pre zahraničnú politiku sem Zelenskyj prichádza v prvom rade s agendou poďakovania sa Slovákom a Slovenkám za 500 dní podpory Ukrajiny na veľmi ľudskej úrovni.

“Vidia, čo Slovensko a Slováci pre Ukrajinu robia od prichýlenia ľudí, ktorí utekajú pred vojnou po humanitárne zbierky a podobne. Čiže to je naozaj tá prvá dôležitá vec, s ktorou prichádza. Ale, samozrejme, budú tiež diskutovať o aktuálnej situácii na bojisku, ktorá, ako vieme, je zložitá. Prebieha ukrajinská protiofenzíva. Budú rokovať aj o bilaterálnych vzťahoch a o možnostiach ďalších rozvojov tak, aby to malo benefit pre obidve strany,“ priblížila.

Poukázala aj na to, že prezidentka zastupuje Slovensko na samite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse, pričom aj to bude predmetom rokovaní.

Pozrite si video z privítania Zelenského:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko