Na hlavný obsah

Chýbajú klampiari, murári či tesári. Stavebné podniky nemajú dosť kvalifikovaných pracovníkov

Stredné odborné školy neotvorili pre nezáujem viaceré odbory.

Chýbajú klampiari, murári či tesári. Stavebné podniky nemajú dosť kvalifikovaných pracovníkov
Študent strednej odbornej školy. Foto: RTVS

Stavebné podniky nemajú dosť kvalifikovaných pracovníkov. Chýbajú najmä klampiari, murári či tesári. Podniky neraz musia zamestnať neodborného stavbára alebo robotníkov zo zahraničia. Stredné odborné školy neotvorili pre nezáujem viaceré odbory. Mnohé profesijné organizácie sa spojili a žiadajú štát, aby situáciu riešil.

Problém nájsť kvalifikovaných robotníkov má aj menšia firma v Haliči. „Odborní pracovníci chýbajú. Tí, čo sa nemajú od koho učiť. Hlavne chýbajú elektrikári,“ priblížil majiteľ stavebnej firmy Jozef Kožík.

Minulý rok bol rekordný dopyt po zamestnancoch v oblasti stavebníctva. Zamestnávatelia uverejnili 16-tisíc pracovných ponúk. Tento rok ich je menej približne o polovicu.

„Najväčší počet inzerátov je tento rok na pozíciu montéra. Druhí najžiadanejší sú strojníci, nasledujú projektoví manažéri, realitní makléri a stavbyvedúci,“ uviedla hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk Ľubica Melcerová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

„Následky vidíme už dnes. Na stavbách nám robí veľké množstvo zahraničných robotníkov, ktorí suplujú to, čo by sme mali mať sami,“ povedal prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik. „Môže sa stať, že aj náročné stavebné práce môže vykonávať človek, ktorý nemá na to kvalifikáciu,“ povedal prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Ani stredné odborné školy nehlásia pretlak na stavebných odboroch. O tieto profesie nie je záujem dlhodobo. „Kritické sú napríklad klampiar zameraný na stavebnú výrobu, kde sme posledných absolventov mali v roku 2018. Od toho času sme nemali žiadnych uchádzačov,“ priblížila riaditeľka SOŠ stavebnej v Nitre Ľubica Hlaváčová.

Treba prilákať žiakov na stavebné odbory

Viacerým profesijným organizáciám a riaditeľom škôl pretiekol pohár trpezlivosti. Situácia je podľa nich vážna a potrebujú, aby ju štát riešil. Za najdôležitejšie považujú prilákať žiakov na stavebné odbory. „Aby slovenské školstvo produkovalo viac absolventov technických odborov zamestnateľných v stavebníctve,“ povedal Pavol Kováčik.

Tvrdia, že počty škôl by sa mali regulovať podľa toho, čo štát potrebuje. „Na úroveň, aká je populácia ročníkov. To znamená, že keď máme dvakrát toľko detí, ako je kapacita na školách. Tak asi to nie je zdravé a treba to prispôsobiť,“ dodal Stanislav Čižmárik.

„Na trhu práce vidíme asi 100-tisíc ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní a potrebujú rekvalifikáciu. Alebo vidíme veľkú byrokratickú záťaž pri zamestnávaní ľudí zo zahraničia. V tejto oblasti by štát mohol pomôcť. Či práve obmedzovanie kvót, to je na širšiu diskusiu,“ vysvetlil analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Ministerstvo školstva tvrdí, že odbory, ktorých absolventov je nedostatok, podporuje. Napríklad zvýšeným príspevkom na žiaka. „Normatív na žiaka prvého ročníka strednej odbornej školy s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu práce je 110 percent normatívu na žiaka,“ uviedlo ministerstvo školstva.

Kvalifikovaní robotníci zarábajú 1 470 eur mesačne, technickí zamestnanci 1 650 eur. Najvyššie platy majú zamestnanci netechnického zamerania, ktorí majú mesačne v priemere 2 860 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko