Na hlavný obsah

Záujem o gymnáziá je veľký, kapacity škôl malé. Niektoré deti sa na ne preto nedostali

Analytik tvrdí, že silné populačné ročníky ešte len prídu.

Záujem o gymnáziá je veľký, kapacity škôl malé. Niektoré deti sa na ne preto nedostali
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Gymnáziá vo veľkých mestách zažívajú nápor žiakov. Na niektoré bratislavské sa ich hlási desaťnásobne viac, ako môže riaditeľ prijať. Dostať sa na vysnívanú školu majú problém už aj jednotkári. Podľa analytika sa však silné populačné ročníky na stredné školy ešte len chystajú.

Nápor zažilo aj Gymnázium Ladislava Sáru. Na klasické sa hlásilo päťnásobne viac detí, na bilingválne gymnázium desaťnásobne viac. „Prijať sme mohli podľa smerných čísel 120 žiakov, rádovo takmer 600 sme odmietli,“ informoval riaditeľ Gymnázia L. Sáru v Bratislave Pavel Sadloň.

Gymnázium Ladislava Novomeského v Ružinove je na tom podobne. Pod čiarou skončili stovky detí.

Náporu na gymnáziá sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

„Keď sú to čistí jednotkári, ktorí sa celú základnú školu snažili, mali samé jednotky a nedostali sa ani na jedno gymnázium, tak to je zúfalá situácia a neviem si to predstaviť. Aj niektorí rodičia u mňa v riaditeľni lamentujú a hľadáme riešenie,“ skonštatoval riaditeľ Gymnázia L. Novomeského v Bratislave Norbert Kyndl.

Školák, ktorý skončí pod čiarou, si môže podať odvolanie. Ak sa na žiadnu školu nedostane ani v druhom kole, umiestnenie rieši Regionálny úrad školskej správy. „V tom prípade sa môže stať, že namiesto gymnázia to môže byť ktorýkoľvek odbor odbornej školy,“ uviedol Saloň.

Počty určuje samosprávny kraj

Počty žiakov na stredných školách, ktoré môžu riaditelia prijať, určuje župa. Pridávať viac miest neplánuje.

„Počet miest na gymnáziá sa zvyšuje úmerne so zvyšovaním smerného čísla ministerstva. Z pohľadu kraja je miest na gymnáziách dosť. V sieti sú v ponuke verejné, štátne, cirkevné aj súkromné gymnáziá,“ napísal Bratislavský samosprávny kraj v písomnom stanovisku.

Aj v Košiciach pociťujú gymnáziá nápor, a pociťujú to na trhu práce. „Aktuálne evidujeme nedostatok kvalifikovaných odborníkov technického zamerania na trhu práce, čo sa ukázalo aj s príchodom zahraničného investora Volvo,“ uviedol Košický kraj.

Za posledné roky vzrástol počet stredoškolákov o polovicu. No silné ročníky sa do škôl ešte len chystajú.

„Tento nárast bude pokračovať o ďalšiu dekádu. Môžeme očakávať, že v roku 2034 bude najvyšší počet žiakov, ktorí sa hlásia na stredné školy a toto platí v zásade pre celé Slovensko,“ povedal analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Róbert Chovanculiak.

„Niektoré školy už sú na maxime a nemôžu viac tried otvárať, lebo nemali by kam žiakov umiestniť. Je nedostatok pedagogických odborných učiteľov,“ dodal riaditeľ SPŠ elektrotechnickej v Bratislave Daniel Adamko.

V zahraničí fungujú takzvané hybridné školy. Prvé roky preberajú žiaci učivo z rôznych oblastí. Na odbory sa špecializujú neskôr. Deti tak majú viac času rozhodnúť sa, čomu sa budú venovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko