Na hlavný obsah

Mnohí školáci z Ukrajiny u nás nezvládli monitor a nedostanú sa na lepšie školy. Testy totiž museli robiť v slovenčine

Môžu skončiť na učňovkách, aj keď majú na viac.

Mnohí školáci z Ukrajiny u nás nezvládli monitor a nedostanú sa na lepšie školy. Testy totiž museli robiť v slovenčine
Na ilustračnej snímke školáci počas vyučovania. Foto: RTVS

Mnohí ukrajinskí deviataci, ktorí študujú u nás, neuspeli pri písaní Monitoru. Robili ho v slovenskom jazyku. Ich výsledky boli v mnohých prípadoch zlé, pretože nerozumeli zadaniam. Prišli tak o možnosť dostať sa na lepšiu strednú školu.

Žiaci, ktorí mali doma na Ukrajine v škole výborné výsledky, teraz dosiahli 25 percent v monitore zo slovenčiny. Dôvod je ten, že nerozumeli zadaniam. „Považujem to za veľké zlyhanie nášho školského vzdelávacieho systému, pretože tie deti sa za jeden rok nemohli naučiť slovenský jazyk, slovom aj písmom na takej úrovni, ako naše deti, ktoré ho majú ako materinský jazyk,“ hovorí Mária Wagingerová, odborníčka na školstvo z Únie miest Slovenska.

Problémy ukrajinských deviatakov na Slovensku v reportáži spracovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

„Mnohé deti boli vylúčené z testovania, lebo by znižovali rating školy, lebo, viete, ako školy bojujú o tie dobré výsledky,“ priblížil Viktor Križo z Centra inkluzívneho vzdelávania.

Na Slovensku píšu monitor v ukrajinskom jazyku len žiaci jedinej školy na východe Slovenska, pretože ho majú ako vyučovací. Na ostatných školách sa výnimky nerobili.

Medzinárodný škandál

„Je to absurdné, až medzinárodný škandál, že sme neboli schopní zareagovať za rok a pol na situáciu,“ kritizuje Križo. Deti, ktoré neuspeli v testoch, majú menšiu šancu dostať sa na dobrú strednú školu, alebo gymnázium, hoci sú talentované. Mnohí skončia preto na učňovkách. Aj prijímačky na školy sú v slovenčine.

„To je jedno, či sú z Ukrajiny, alebo inej krajiny, ako náhle sú v deviatom ročníku, platia pre nich kritériá, ktoré my sme museli zverejniť na dva roky dopredu,“ vyjadril sa riaditeľ Gymnázia L. Sáru v Bratislave Pavel Sadloň.

„Mnohí ešte stále čakajú, či sa neuvoľnia nejaké miesta, dúfajú, že ich príjmu na lepšie stredné školy,“ doplnila Wagingerová.

Ako to vidia minister a exminister

Opatrenia pre tohtoročných deviatakov pripravoval ešte vtedajší minister školstva Branislav Gröhling. Rezort ministra Horeckého to podľa jeho slov do praxe nezaviedol. Súčasný šéf ministerstva školstva plánuje testovanie 9 pre ukrajinské deti ponechať, no mali by úľavy.

„Deti, ktoré majú problém s jazykom vyučovacím, dostali na tej deviatke o niečo viac času, alebo mohli použiť prekladové slovníky. Toto je v tejto chvíli vo vnútorných diskusiách,“ povedal poverený minister školstva Daniel Bútora.

Štát presné počty deviatakov z Ukrajiny, ktorí testy písali, nepozná, školy nemusia uvádzať ich príslušnosť. Testovanie 9 robilo tento rok takmer 440 cudzincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko