Na hlavný obsah

Prišli aspoň na pár dní zabudnúť na útrapy vojny: Do Vysokých Tatier zavítalo vyše 70 ukrajinských detí

Tábor zaplatili aj z peňazí, ktoré štát poslal Prešovskému kraju.

Prišli aspoň na pár dní zabudnúť na útrapy vojny: Do Vysokých Tatier zavítalo vyše 70 ukrajinských detí
Na snímke ukrajinské deti. Foto: RTVS

Vyše 70 detí z Ukrajiny prišlo zabudnúť na vojnu a útrapy do Detského raja vo Vysokých Tatrách. Rekreačný pobyt, spojený s psychologickým poradenstvom, cieli na najzraniteľnejších – polosiroty, ktoré prišli vo vojne o jedného z rodičov.

Najmladšie deti majú šesť rokov, tie staršie sú už tínedžeri. Videli jaskyňu, Štrbské pleso, zahrali si bowling a každý deň sú v tatranskej prírode. Úsmev na tvári, noví priatelia a množstvo zážitkov je to, čo bolo cieľom ich pobytu v Detskom raji.

„Polovica z týchto detí prišla vo vojne o otca. Robíme všetko pre to, aby mali opäť chvíľu pocit šťastia,“ vysvetlila ukrajinská psychologička Natalia Zaritska.

Tábor pre ukrajinské deti navštívila redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

O otca prišiel vo vojne aj 14-ročný Bohdan. „Cítime sa tu veľmi dobre a najmä bezpečne. Nie sú tu žiadne lietadlá, rakety a nepočuť plač,“ povedal 14-ročný účastník tábora Bohdan. „Som tu pre to, aby som pre tie deti v tom ťažkom čase pre našu krajinu urobil trošku radosti, aby si oddýchli a zabudli na to, čo sa deje doma,“ priblížil ukrajinský animátor Dominik Koros.

Animátor Artem Zaritski u nás študuje a pracuje, aby sa postaral o živobytie pre rodinu. Je podľa neho ťažké pochopiť, čo tieto deti prežívajú v krajine bez pocitu bezpečia. „Som rád, že Slovensko je otvorená krajina, že sa tu môžem rozvíjať. Ale to už bude bezpečné, vrátim sa späť na Ukrajinu,“ vysvetlil animátor Artem.

Prispel aj Prešovský samosprávny kraj

Tábor zaplatili aj z peňazí, ktoré štát poslal Prešovskému samosprávnemu kraju (PSK), v súvislosti s preplatením nákladov na ukrajinskú krízu. Prispeli aj sponzori cez nadáciu. „Máme za to, že vytrhnúť ich z toho prostredia, kde sa dnes bojuje, je jedou z možností, ako vieme pomôcť. Dáme im možnosť aspoň na pár dní zažiť niečo iné, ako je strach z vojny,“ uviedol podpredseda PSK Štefan Bieľak.

Cesta do tábora do Tatier bola pre tieto deti strastiplná. Na ukrajinsko-slovenských hraniciach čakali aj desať hodín. Svorne sa však zhodli, že to stálo za to.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny