Na hlavný obsah

Na Slovensku udreli extrémne zrážky. Voda zatopila cesty, ohrozila národnú kultúrnu pamiatku a zasiahla aj jaskyne

Problémy boli najmä na Gemeri.

Na Slovensku udreli extrémne zrážky. Voda zatopila cesty, ohrozila národnú kultúrnu pamiatku a zasiahla aj jaskyne
Na snímke hasiči odstraňujú následky povodní. Foto: RTVS

Na väčšine Slovenska sa po víkendových búrkach situácia upokojila. Aj keď voda postupne klesá, v niektorých oblastiach stále odstraňujú následky extrémnych zrážok. Problémy boli najmä na Gemeri.

„Bez elektriny, bez ničoho. Ešte aj dnes je voda,“ takto opisujú situáciu majitelia domu na ulici v Plešivci, kde ešte aj v pondelok (7. 8.) bola zatopená prístupová cesta. Od rána ju dobrovoľní hasiči odčerpávali.

Voda v rieke Slaná postupne klesala. Pracovníci s ťažkými strojmi ju čistili od nánosov. Vodný živel zasiahol jaskyňu Domica a Krásnohorskú jaskyňu, ktoré sú do odvolania zatvorené.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili aj v okrese Rimavská Sobota. Ohrozená bola najmä obec Lenartovce, napokon sa to obišlo bez následkov. „Včera sme mali tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako sledujem, stav hladiny vody teraz už klesá. Hasiči, chvalabohu, nemuseli zasahovať,“ priblížil starosta obce Lenartovce Ján Rákoši.

Téme sa venovali redaktori RTVS Martina Bešírová, Vladimír Záborský a Radovan Kondrlík:

Nepremávala ani kompa

Medzi obcami Strečno a Nezbudská Lúčka museli zastaviť prevádzku kompy. Tá je pre rekonštrukciu lávky ponad Váh aktuálne jediným spojením medzi dedinami. Obyvateľov tak čakala asi 20 kilometrov dlhá obchádzka.

Prevádzka kompy nie je pri aktuálnom prietoku vody bezpečná. „Veľký tlak na kompu a hrozí jej odtrhnutie z nosného lana,“ vysvetlil prevádzkovateľ kompy Bohuš Čurjak. „Občania si musia v prípade zhoršenia poveternostnej situácie tieto informácie dohľadať a prepraviť sa na druhú stranu brehu Váhu individuálne,“ dodal starosta obce Strečno Dušan Štadáni.

Kritická situácia zostáva v okrese Revúca. V Tornali zaplavilo výrobný závod Gemerka.

Dažde ohrozili aj národnú kultúrnu pamiatku

Silné dažde ohrozili aj národnú kultúrnu pamiatku – horské mlyny v Kvačianskej doline na Liptove. Rozvodnený potok tam zničil hať. Dolnému mlynu hrozí, že príde o mlynské koleso.

V týchto miestach bola hať, ktorá zadržiavala vodu pre Dolný mlyn. A povyše nej lávka, ktorou sa dalo k Dolnému mlynu dostať. Obe strhla veľká voda. V reportáži uvidíte zábery z nedeľného (6. 8.) popoludnia. Rozvodnená Kvačianka zničila lávku k Dolnému mlynu. Ostali v ňom dvaja dospelí a štyri deti.

Jediná prístupová cesta teraz vedie cez strmý terén lesom nad Dolným mlynom. Chýbajúcu lávku rýchlo nahradia. Väčší problém je strhnutá hať, ktorá krotila dravý horský potok.

„Tá voda následne vymlela koryto v priebehu niekoľko desiatok minút o zhruba dva metre. My teraz stojíme pod pôvodným dnom koryta. Čo pre nás znamená, že voda sa nedostane do náhonu mlyna. Mlyn je v tomto momente odstavený,“ priblížil riaditeľ neziskovej organizácie Vodné mlyny Oblazy Martin Petráš.

Téme sa venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

„Teraz, keď nám vyschne, tak je veľké riziko, že sa nám to mlynské koleso poškodí, že nám popraská, keďže naň nebude tiecť pravidelne voda, ako sa tomu dialo tak posledných 20 rokov,“ vysvetlil Ladislav Balážec z organizácie Vodné mlyny Oblazy.

Silný prúd odkrojil aj z brehov Kvačianky. Aktivisti ich chcú spevniť. „Každý ďalší príval môže v tejto erózii pokračovať a prípadne opätovne ohroziť aj mlyn ako národnú kultúrnu pamiatku,“ dodal Petráš.

Mlyny zachraňovali ochranári

Takmer 200-ročné mlyny zachraňovali v 80. rokoch 20. storočia ochranári. Medzi nimi aj neskôr bývalý politik Peter Kresánek, ktorý si bol strhnutú hať pozrieť. „My sme ju síce tiež na dvakrát robili, lebo sme nemali skúsenosti. Najprv sme ju spravili podľa pôvodného spôsobu, teda hrádzu držali stromy. Ale tú nám presne rovnako takto vzala voda,“ vysvetlil Kresánek.

Terajšia stavba bude zložitejšia, keďže k mlynom už nevedie cesta pre autá a pre ochranu prírody v ich okolí nemožno vyrúbať stromy, potrebné na stavbu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny