Na hlavný obsah

Múku vo vodnom mlyne v Kostoľanoch nad Hornádom nahradilo umenie a kultúra

Obec zrekonštruovala mlyn z 19. storočia.

Múku vo vodnom mlyne v Kostoľanoch nad Hornádom nahradilo umenie a kultúra
V Kostoľanoch nad Hornádom pri Košiciach oživili vodný mlyn z 19. storočia. Foto: RTVS

V Kostoľanoch nad Hornádom pri Košiciach oživili vodný mlyn z 19. storočia. Obec ho rekonštruovala takmer päť rokov. Múku však v jeho priestoroch nahradilo umenie a kultúra.

Kedysi týmto miestom pretekal potok. Poháňal mlyn, ktorý zásoboval múkou obce v širokom okolí. Technológia tohto mlyna sa síce do súčasnosti nezachovala, no mlynárske remeslo sa vrátilo do Kostolian nad Hornádom aspoň symbolicky.

„Po komunistickom štátnom prevrate ho stihol rovnaký osud, ako aj všetky ostatné mlyny na našom území. Bol znárodnený a postupne chátral. Prakticky ho vyradili a už nemohol mlynár vykonávať svoju živnosť a mlieť,“ vysvetlil starosta obce Kostoľany nad Hornádom Anton Medvec.

Mlyn takmer úplne zanikol. Plán zrekonštruovať ho mala obec dlhodobo. Až teraz sa jej to podarilo. Stálo ju to takmer 400-tisíc eur. Prispel jej aj Košický kraj. „Je to ďalší z ekoturistických projektov, ktorý podporujeme v rámci programu Terra Incognita, kde sa snažíme podporiť tú autenticitu, zachovať tie staré tradičné remeslá,“ priblížila riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Téme sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„Snažili sme sa. Tým, že sme mali k dispozícii aj pôvodné projektové dokumentácie, priblížiť ten stav mlyna k zhruba k obdobiu 30. rokov 20. storočia,“ dodal starosta Kostolian nad Hornádom.

Múku v mlyne nahradila kultúra. Návštevníci sa v ňom ale dozvedia aj to, ako fungoval starý mlyn a dokonca si budú môcť vyskúšať aj pečenie chleba.

Mlyn bude zatiaľ otvorený počas letnej sezóny vždy v nedeľu popoludní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny