Na hlavný obsah

Nová služba rezortu zdravotníctva a VšZP by mala odbremeniť urgenty, poistenci si za ňu však zaplatia

Službu poskytuje štátna poisťovňa cez svoju aplikáciu.

Nová služba rezortu zdravotníctva a VšZP by mala odbremeniť urgenty, poistenci si za ňu však zaplatia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lekár na telefóne pomôže, aby na urgentných príjmoch nekončili pacienti, ktorých zdravotný stav si to nevyžaduje. Tvrdí to poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič. Ambulantné pohotovostné služby, alebo pediatrov by mohla odbremeniť nová služba, ktorú poskytuje štátna zdravotná poisťovňa cez svoju aplikáciu. Poistenci si však za ňu zaplatia.

Služba pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) funguje na princípe telemedicíny. Pacient s akýmikoľvek príznakmi cez aplikáciu zistí, čo má vlastne robiť.

„Na jednej strane je pacient, ktorý sa potrebuje skontaktovať s lekárom na a druhej strane sedí alebo telefonuje naozaj lekár, či už detský lekár ohľadne zdravotného stavu dieťaťa alebo všeobecný lekár, prípadne špecialista,“ vysvetlila podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

Ktorý pacientovi odporučí liečbu, prípadne návštevu urgentného príjmu. Takisto mu môže na diaľku predpísať aj elektronický recept.

„Táto služba zabezpečí prístup 24 hodín sedem dní v týždni ku všeobecnému alebo pediatrovi na konzultáciu a to v podstate výrazne, predpokladáme, že odľahčí tými pacientmi, ktorí nepatria na pohotovosť, alebo dokonca na akútny urgentný príjem,“ povedal Palkovič.

„Takýto spôsob určite môže napomôcť, nielen ambulanciám, ale hlavne pacientom, respektíve rodičom našich detí, aby sa uistili, že ten ich postup je správny alebo aby im pomohli, keď sa nevedia rozhodnúť, či ísť alebo nejsť k lekárovi,“ priblížila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová.

„Mala by tá telemedicína slúžiť v prvom rade chronickým pacientom. Mnohí bývajú v odľahlých oblastiach. Geografická dostupnosť a cestovanie k lekárovi sú veľmi náročné,“ uviedla prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. Podľa nej budú starší ľudia ťahať za kratší koniec. S mobilnou aplikáciou môžu mať problém.

Službe telemedicíny sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Nejde o bezplatnú službu

Takúto formu telemedicíny však verejné zdravotné poistenie nehradí. Aj preto si za takúto doplnkovú službu musia poistenci priplatiť, a to deväť eur na jeden mesiac.

„Ak sa prepojíme štvorčlenná rodina alebo štyria, nemusíme byť zrovna ako v príbuzenskom vzťahu, tak je to 16,80, takže zhruba štyri eurá na mesiac na osobu,“ vysvetlila Havelková.

„Určite by to bolo pre nás všetkých, aj pre tých, ktorí sú zamestnaní, prínosnejšie a únosnejšie, ak by sme to mali hradené zo zdrojov zdravotného poistenia,“ dodala Lévyová. Podľa nej by mala telemedícina mať oporu aj v zákone. O paragrafy by sa vedeli oprieť nielen lekári, ale aj samotní pacienti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko