Na hlavný obsah

Pohotovosti sú preplnené, pomôcť by mohla nová aplikácia. Minister hľadal riešenia v teréne

Išiel na nečakaný výjazd do nočných pohotovostí.

Pohotovosti sú preplnené, pomôcť by mohla nová aplikácia. Minister hľadal riešenia v teréne
Minister zdravotníctva Michal Palkovič skontroloval nočné pohotovosti a urgentné príjmy. Foto: RTVS

Poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič v noci neplánovane skontroloval ambulantné, nemocničné pohotovosti aj urgentné príjmy v Trnave a Bratislave. Chcel vidieť, ako zdravotníci zvládajú nočné služby. Hľadá riešenia, ako nespokojným lekárom vyhovieť. Kritiku si vypočul aj od pacientov.

Krátko po deviatej večer prišiel poverený minister zdravotníctva na urgentný príjem do Národného ústavu detských chorôb. Zaujímalo ho, s akými problémami prichádzajú pacienti.

„Ide o pacientov, ktorí sú veľmi krátko chorí, bavíme sa o niekoľkohodinových teplotách, kedy na tých pacientoch naozaj nič nevidíme. Sú v celkom dobrom stave, teploty sú zraziteľné. Na druhej strane sú pacienti, ktorí majú ťažkosti v trvaní týždňov až mesiacov,“ opísal lekár urgentného príjmu Ondrej Alchus z Národného ústavu detských chorôb.

Výjazd do nočných služieb pohotovostí a urgentných príjmov ministra zdravotníctva monitorovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Z bratislavských Kramárov sa poverený minister zdravotníctva presunul na urgentný príjem do Ružinova. Na ošetrenie tam čakali asi dvadsiati pacienti, medzi nimi aj rodičia s deťmi. Niektorí aj viac ako šesť hodín.

„Kolabuje, má štyridsiatku horúčku, má hnačky, zvracia. Je dezorientovaný, on ani nevie kde je, išli sme s ním na pohotovosť, volala som 155, tam hovorili, že máme ísť na túto, lebo tá pohotovosť je zatvorená, ktorá mala byť do 22.00 h. O tom ani na 155 nevedia, že je zatvorená,“ povedala matka jedného z pacientov.

„Je to strašne ponižujúce, ako sa tu správajú k pacientom. Ja mám bolesti podbruška, mala som krvavú stolicu, nemala som inú možnosť len prísť sem, lebo ku gastroenterológovi sa nedostanem, až o 10 dní, a tá bolesť je naozaj dosť silná,“ uviedla ďalšia pacientka.

Niektorí na urgent nepatrili

Polovica pacientov nemala byť podľa Michala Palkoviča so svojimi ťažkosťami na urgentnom príjme. Vyšetriť sa mali nechať skôr, počas dňa v ambulanciách.

„To je aj obraz toho, že primárna sféra potrebuje pomôcť, pretože zlyháva. Druhá vec je, že informovanosť tých pacientov evidentne niekde tiež viazne. Boli tu pacienti po bodnutí osou ešte v sobotu. S bolesťami brucha, od nedele,“ opísal poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Poverený šéf rezortu zdravotníctva chce nájsť riešenia pre lekárov, najmä pediatrov, ktorí okrem iného žiadajú skrátenie ordinačných hodín na pohotovostiach. Zatvoriť by sa podľa nich mali už o ôsmej večer. Dnes sú do desiatej.

„My veľmi pocítime to, keď to sa to skráti, lebo tých pacientov bude naozaj veľa. Hlavne posledná sezón, jesenná, zimná, tak ja som prichádzal do služby do nočnej, o tretej prichádzali pacienti a ja som ich ráno odovzdával dennej službe, lebo sme ich nestihli spraviť,“ skonštatoval Alchus.

Rezort pripravuje aplikáciu pre pacientov

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje webovú stránku aj mobilnú aplikáciu pre pacientov, aby vedeli, ako dlho budú na urgentných príjmoch a pohotovostiach čakať.

„Aby vedel ten rodič, že okej, ja teraz, keď sa tam vydám s tým dieťaťom, tak tam budem dve hodiny. Máme triážnu appku, ktorú by sme radi zaviedli, tak aby rodičia vedeli, že toto spektrum chorôb ide urgent, toto na APS,“ vysvetlil Palkovič.

Poverený minister zdravotníctva bude v kontrolách na pohotovostiach a urgentných príjmoch pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko