Na hlavný obsah

Návšteva detskej pohotovosti by mohla byť drahšia. Odradilo by to ľudí, ktorí to zneužívajú

Žiadajú to odborári aj nemocnice.

Návšteva detskej pohotovosti by mohla byť drahšia. Odradilo by to ľudí, ktorí to zneužívajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tlak na zvýšenie poplatkov za využívanie detských pohotovostí stúpa. Po Lekárskom odborovom združení (LOZ) prišla s takouto požiadavkou aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS).

Ako po rokovaní na ministerstve zdravotníctva uviedol prezident ANS Marián Petko, približne 30 až 40 percent ambulantnej pohotovostnej služby sa zneužíva.

„Ambulancia pohotovostnej služby sa využíva pacientmi nadmerne. Často využívajú, že nemusia ísť ráno ku svojim lekárom. Ambulancie pohotovostnej služby sa tak preťažujú,“ zdôraznil šéf ANS.

Žiada preto rezort zdravotníctva, aby sa zmenou príslušnej legislatívy zvýšili poplatky na využívanie pohotovostí zo súčasných dvoch eur aspoň na desať eur. Ak by pacienta následne hospitalizovali, poplatok za využitie pohotovosti by sa mu vrátil. Na ťažko zdravotne postihnutých a darcov krvi by sa mali podľa Petka vzťahovať znížené poplatky.

„Potom môžeme od októbra do decembra sledovať, či od 20.00 h do 22.00 h nastane výrazný pokles počtu pacientov na pohotovostiach,“ povedal. ANS je následne podľa neho pripravená rokovať o tom, že by sa od budúceho roka mohli skrátiť ordinačné hodiny na pohotovostiach z 22.00 h na 20.00 h.

„Musí sa ukázať, že je to pravda. Pretože sledovať ambulantnú pohotovostnú službu v lete, keď je pacientov logicky menej, sa nám zdá nekorektné,“ dodal.

Zvýšenie poplatkov za využívanie pohotovostí presadzujú aj lekárski odborári. „Zneužívanie ambulantných pohotovostí je na Slovensku veľký problém a riešením je nastaviť poplatky,“ uviedol minulý týždeň predseda LOZ Peter Visolajský. Tie v súčasnosti dosahujú dve eurá, čo považuje šéf LOZ za nedostatočné.

Ak by sa podľa neho poplatky za využívanie pohotovostí zvýšili, zabránilo by sa tým ich zneužívaniu. Súčasne by to bolo v prospech pacientov, ktorí služby pohotovostí reálne potrebujú.

Možnému zvyšovaniu poplatkov na pohotovostiach a situácii slovenských pediatrov sa v reportáži venovala aj redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko