Na hlavný obsah

Extrémne horúčavy a lesné požiare sužujú celú Európu, vo Vysokých Tatrách však napadol sneh

Rovnakú situáciu zažili aj v Alpách.

Extrémne horúčavy a lesné požiare sužujú celú Európu, vo Vysokých Tatrách však napadol sneh
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Najvyššie štíty vo Vysokých Tatrách pokryl sneh. Hoci už takmer zmizol, ochladenie mnohí privítali. Niektorí turisti však zostali zaskočení.

„Toto je taký náznak poprašku a námrazy, ktoré sa spojili dohromady. Vizuálne to pôsobí príjemne, ale nie je to žiadne extrémne sneženie,“ vysvetlil hovorca prevádzkovateľa tatranských stredísk Marián Galajda.

Turisti, ktorí na Lomnickom štíte nocovali, zažili júlové zimné radovánky. Kým niektoré tatranské štíty sú ešte mierne zasnežené, v Lomnickom sedle už veľa snehu nevidieť. Teploty však výraznejšie klesli, rukavice a čiapka sú preto vítaní spoločníci.

Počasiu vo Vysokých Tatrách sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

„Na Lomničáku, ak by sme sa pozreli na teplomer, tak normálna zima, ale štandardne sme v júli. Pre Vysoké Tatry nič výnimočne, len pripomienka pre turistov, aby mysleli na to, že môžu v lete v Tatrách stretnúť všetky ročné obdobia,“ dodal Galajda.

Snehový poprašok sa postupne roztápa. Turistika v najvyšších polohách Tatier je aj tak poriadne osviežujúca. To, že v letných mesiacoch na štítoch nasneží sa v Tatrách opakuje každoročne, s malými obmenami.

„Teraz je taký výnimočný prípad len preto, že je to enormne krátky čas, kedy sa tak prudko zmení počasie. Z osemnástich stupňov, ktoré sme mali hore, na mínus tri. Takže sme mali námrazu na lanách, dokonca sa nám aj pošmykol pohon lanovky,“ spresnil vedúci lanovky na Skalnatom plese Juraj Husovský.

Na Slovensko by podľa predpovedí meteorológov mal už v piatok (28. 7.) doraziť teplý front. Preto aj do Tatier začne prúdiť teplejší a vlhší vzduch.

Zo snehu sa tešili aj v Alpách

Sneh napadol aj v bavorských Alpách. Na hore Nebelhorn, vo výške vyše dvetisíc metrov nad morom, je asi 12-centimetrová pokrývka. V júli a auguste sú pritom zvyčajne okolité hory bez snehu.

Meteorológovia síce očakávali prudký pokles teploty, ale napokon sa dážď zmenil na husté sneženie. Na snehovú pokrývku končiarov bavorských Álp neďaleko hraníc s Rakúskom sú v mestečku Obersdorf zvyknutí, ale nie uprostred leta. Snehová nádielka a mrazivé teploty prekvapili nielen domácich ale aj turistov.

Snehovej nádielke v bavorských Alpách sa venoval redaktor RTVS Tibor Macák:

„Prišiel som sem vlastne na letnú a nie zimnú dovolenku. Keďže hlásili, že hore napadne sneh, tak som sa vyviezol lanovkou, lebo je to celkom netradičné zažiť takéto niečo v lete. Aj keď mám sneh radšej v zime, dnes je to však skvelé,“ uviedol nemecký turista Olaf.

Podľa Nemeckej poveternostnej služby DWD toto bizarné počasie v lete spôsobil nezvyčajne studený vzduch, ktorý sa presúva zo severozápadu Európy do Bavorska. Sneh pritom napadol len na vrcholoch Álp, údolia sú pokryté kvetmi a zeleňou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny