Na hlavný obsah

Postrach alergikov je späť: Začala sa sezóna najsilnejšieho alergénu

Lekári upozorňujú na otvorené okná aj výlety v prírode.

Postrach alergikov je späť: Začala sa sezóna najsilnejšieho alergénu
Na ilustračnej snímke ambrózia. Foto: RTVS

Začala sa sezóna najsilnejšieho alergénu. Kvitne ambrózia. Koncentrácia peľu vo vzduchu je vyššia ako iné roky. Ľudí, ktorým spôsobuje ťažkosti, pribúda. Lekári upozorňujú na otvorené okná aj výlety v prírode.

Teplo a veľa zrážok ambrózii prospelo. Lemuje cesty a niekde sa aj dva metre vysoká vyníma medzi burinou na sídliskách.

Peľ ambrózie je najdráždivejší a vie spôsobiť veľké zdravotné problémy. Jane vyrástla priamo pod oknami, musela preto odcestovať. „Pálenie očí, svrbenie uší, alergia, opuch hrdla, zvýšená teplota. Keď už lieky nezaberali, tak jediná cesta bola, že sme sa vybrali k moru,“ vysvetlila Jana.

„Máme v ovzduší dva silné alergény – peľ paliny domácej a inváznej ambrózie. Najvyššie hladiny v okolí Nitry a Bratislavy,“ uviedla Janka Lafférsová z peľovej informačnej služby RÚVZ Banská Bystrica.

„Sú tu teraz podmienky na to, aby keď je dobre teplo a zafúka vietor, aby sa šírili tieto peľové zrnká do okolia,“ vysvetlila alergiologička a imunologička Svetlana Hadvabová.

Téme alergií sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Alergikov pribúda

Alergikov pribúda. Do ambulancie jedinej alergiologičky v Komárňanskom okrese volá denne asi sto pacientov, ktorých trápi práve ambrózia. Jedna rastlina vyprodukuje milión peľových zrniečok. Stačí vdýchnuť zopár, aby vyvolali reakciu aj u tých, ktorí alergiu nikdy nemali.

„Je najvyšší čas, kto ešte nerobil nič, aby niečo začal robiť. Nevetrať medzi polnocou alebo 2.00 h až 6.00 h nadránom, kedy je najväčšie vypeľovanie rastlín. Radšej používať klímu, čističky vzduchu, ionizéry, pravidelne si vyplachovať nos, dutinu ústnu, oči. Tí, ktorí už majú diagnostikovanú alergiu a majú predpísané lieky, je najvyšší čas, aby ich začali užívať,“ priblížila alergiologička Hadvabová.

Neliečená alergia môže vyústiť do astmy

Antihistaminiká, teda lieky na alergiu, môže predpísať aj všeobecný lekár. Nádchu či iné príznaky netreba podceniť. Neliečená alergia môže vyústiť do závažnej astmy. Keďže je ambrózia invázna, každý komu rastie na pozemku, má zo zákona povinnosť ju odstrániť. Inak mu hrozí aj pokuta vo výške 900 eur.

Sezóna ambrózie vyvrcholí na prelome augusta a septembra. Alergikov na juhozápade môže potrápiť až do prvých mrazov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko