Na hlavný obsah

Ruskí dovolenkári: Ich výber je obmedzený, v týchto destináciách si však naďalej môžu užívať. Niekde sa stretnú aj so Slovákmi

Tí, ktorí majú dosť peňazí, odlietajú do Európy aj Ázie.

Ruskí dovolenkári: Ich výber je obmedzený, v týchto destináciách si však naďalej môžu užívať. Niekde sa stretnú aj so Slovákmi
Ľudia sa opaľujú na pláži. Foto: TASR/AP

Hoci na Ukrajine zúri vojna, státisíce Rusov si vyberajú z obľúbených dovolenkových destinácií, kde by mohli stráviť letnú dovolenku. Iní hľadajú dokonca bezpečné útočisko, kde by prečkali celý konflikt. Protiruské sankcie, slabý rubeľ a zákazy vydávania víz Rusom zabezpečili, že ruskí turisti môžu svoje peniaze míňať len v niekoľkých málo destináciách. Tie na tom síce dosť zarábajú, ale tamojší obyvatelia to nie vždy schvaľujú, píše bruselský server Politico.

Slabší rubeľ a narastajúce ekonomické ťažkosti znamenajú, že mnoho bežných ruských rodín bude tráviť teplé mesiace na chalupe alebo na dovolenke v Rusku. Tí, ktorí majú dostatok peňazí na cestovanie, odlietajú na slnečné miesta v Európe a v Ázii.

Finančne zaujímavé príjmy od státisícov ruských turistov však môžu spôsobiť v dovolenkových rajoch ťažkosti. K Rusmi najčastejšie vyhľadávaným destináciám tohto leta sú Turecko, kde trávi leto aj mnoho Slovákov. Ďalej sú to Gruzínsko, Thajsko, Spojené arabské emiráty, Cyprus a napriek konfliktu tiež Ukrajina.

Turecko

Známe klišé hovorí, že Turecko je krajinou, ktorá sa rozkladá medzi Východom a Západom. Toto klišé nadobudlo nový význam od začiatku vojny na Ukrajine, keď Turecko ako členský štát NATO ponúka podporu Kyjevu a zároveň odmieta uvaliť sankcie na Moskvu.

Ankara v dôsledku toho zaznamenala prílev toľko potrebných devíz, pretože Rusi sa snažia presúvať svoje aktíva do zahraničia. Je tiež jednou z mála európskych destinácií, ktorá nezakázala letecké spojenie s Ruskom. Turecké aerolínie ponúkajú lety z Moskvy do slnečných destinácií, ako je Antalya a Bodrum, za iba 130 eur.

Podľa štatistík zverejnených tento týždeň turecku v prvej polovici roka vzrástli príjmy z cestovného ruchu viac ako o štvrtinu na 21,7 miliardy dolárov a očakáva sa, že krajinu tento rok navštívi až sedem miliónov Rusov.

Niektorí sa dokonca rozhodli zostať, v súčasnosti má povolenie na pobyt až 145.000 občanov Ruskej federácie. Utiekli síce pred politickou nestabilitou a hrozbou povolania do zbrane, ale o svoju novú vlasť sa delia s desaťtisícami Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou do rovnakej krajiny. To vyvoláva napätie v letoviskách, ako je Antalya, ktorá je obľúbená ako medzi Rusmi, tak medzi Ukrajincami. A vzhľadom na rastúce protiimigračné nálady v Turecku po májových prezidentských voľbách by obom skupinám mohlo hroziť vykázanie z krajiny.

Gruzínsko

Táto juhokaukazská krajina sa do povedomia Rusov zapísala svojou krásnou prírodou, dobrým jedlom a pohostinnosťou. Niekdajšia sovietska republika sa stala obľúbenou destináciou pre rekreantov zo strednej triedy, ktorí sa vydávajú na čiernomorské pláže, do zasnežených hôr alebo do Tbilisi.

V roku 2022 navštívilo Gruzínsko viac ako 1,1 milióna Rusov, o rok skôr ich bolo len 200.000. Počty začali stúpať, keď Moskva v máji uvoľnila pravidlá zakazujúce priame lety.

Pod vedením vládnucej strany Gruzínsky sen sa Tbilisi od začiatku vojny usiluje o užšie vzťahy s Kremľom a snaží sa ťažiť z cestovateľských chutí občanov Ruska. Mnohí miestni obyvatelia však s týmto smerovaním nesúhlasia. V marcovom prieskume iba štyri percentá z 1500 opýtaných uviedli, že Rusi sú v Gruzínsku vítaní.

Štvrtina povedala, že Rusi sú tolerovaní kvôli peniazom, ktoré pri návšteve míňajú. Viac ako tretina opýtaných trvala na tom, že by mal byť ruským turistom zakázaný vstup, kým sa Moskva nevzdá kontroly nad okupovanými regiónmi Abcházska a Južného Osetska, ktoré tvoria približne pätinu gruzínskeho územia.

Napätie stúpa a miestni gruzínski a ukrajinskí aktivisti usporiadali protesty proti ruským výletným lodiam kotviacim v prístavnom meste Batumi. Videá zdieľané miestnymi médiami ukazujú ruských rekreantov, ako obhajujú ruskú inváziu do Gruzínska z roku 2008 a z balkónov sa posmievajú demonštrantom.

Thajsko

Rusov do Thajska nelákajú ani tak luxusné letoviská a pláže, ale mesačné bezplatné víza. Podľa agentúry Bloomberg vzrástol počet Rusov, ktorí navštívili Thajsko, za posledný rok o viac ako 1000 percent. Oficiálne štatistiky uvádzajú, že len v prvej polovici tohto roka do krajiny vycestovalo 791.574 občanov Ruska. Prílev zaznamenal hlavne Phuket, kde takmer polovicu všetkých od januára predaných vil kúpili Rusi – buď ako prázdninové domy, alebo ako miesta pre večierky, kde môžu čakať na koniec vojny.

O posilnenie vzťahov s Thajskom sa snaží aj Moskva, v júli v Bangkoku osobne dôležitosť vzájomného obchodu vyzdvihoval ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Spojené arabské emiráty

Destinácia pre miliardárov láka najmä bohatých Rusov, ktorí jazdia nakupovať do opulentných nákupných centier v Dubaji. Počet Rusov, ktorí lietajú do krajiny Perzského zálivu, sa vlani zvýšil o 63 percent. Rusi sa do púštneho mesta aj sťahujú, lebo sa tam cítia lepšie ako v západných metropolách, kde sú všadeprítomné symboly podpory vojnou zničenej Ukrajiny.

Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými arabskými emirátmi prekvitajú, ruské firmy sa tam sťahujú a Kremeľ do Perzského zálivu posiela veľké objemy lacnej ropy. Analytici ale varujú, že tlak zo strany Spojených štátov, Británie a Európskej únie čoraz viac emirátom komplikuje možnosť ťažiť z toho, že sa vyhýbajú protiruským sankciám.

Cyprus

Cyprus bol pre ľudí z Ruska dlho vyhľadávanou destináciou, to sa však skončilo, keď Nikózia po vzore ostatných členských štátov EÚ zakázala komerčné lety z Ruska a vlani zaviedla poplatok 80 eur (1900 Sk) za vízum. Toto rozhodnutie podľa úradníkov pripravilo krajinu o príjmy v objeme 600 miliónov eur. Lety cez Istanbul a Jerevan sú však stále možné.

Cyprus tiež vydal množstvo takzvaných zlatých pasov, ktoré ponúkali občianstvo EÚ výmenou za investíciu 2,5 milióna eur (vyše 60 miliónov Sk). Cyprus bol pod tlakom kvôli udeľovaniu pasov oligarchom. Už ich odobral vyše 220 ľuďom, vrátane niekoľkých ruských miliardárov.

Ukrajina

Rusi s bežným zamestnaním si exotické destinácie nemôžu dovoliť. Donedávna mnoho z nich mierilo na ukrajinský polostrov Krym, ktorý od roku 2014 okupuje Rusko. Kupovali si tam chaty alebo pobytové kúpeľné balíčky na brehu Čierneho mora. Séria výbuchov a tvrdení Kyjeva, že Krym opäť čoskoro prejde pod ukrajinskú správu, ich však odrádza.

Kvôli vojne a uzavretiu vzdušného priestoru vedie jediná cesta na anektovaný polostrov cez Krymský most, ktorý bol opakovane terčom ostreľovania. Ukrajinské sily tak chceli narušiť zásobovanie z Ruska. Výsledkom sú poloprázdne hotely aj napriek zľavám a masívnej reklame. Podľa majiteľov ubytovacích zariadení je situácia v skutočnosti ešte horšia, ako úrady priznávajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet