Na hlavný obsah

Lode aj lietadlá zamierili do Arktídy, vydal sa tam aj minister obrany Šojgu. Na severe Ruska sa začalo vojenské cvičenie

Celkovo sa akcie zúčastňuje viac ako 8000 vojakov.

Lode aj lietadlá zamierili do Arktídy, vydal sa tam aj minister obrany Šojgu. Na severe Ruska sa začalo vojenské cvičenie
Ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Najmenej štyri lode ruskej Severnej flotily a niekoľko stíhacích lietadiel Mig-31 spoločne zamierilo na ruskú vojenskú základňu v Arktíde. Do rovnakých miest odcestoval na inšpekciu aj ruský minister obrany Sergej Šojgu a šéf Rosatomu Alexej Lichačov. Početné ruské jednotky v Arktíde budú nacvičovať ochranu suverenity Ruska. S odvolaním sa na vyhlásenie Severnej flotily a ruského ministerstva vnútra o tom informovala ruská štátna agentúra TASS. O inšpekcii informovala aj agentúra Reuters.

Do Arktídy aktuálne smeruje protiponorková loď Viceadmirál Kulakov, veľká výsadková loď Alexander Otrakovskij, záchranný remorkér Altaj a tanker Sergej Osipov. Tlačová služba Severnej flotily v piatok (11.8.) informovala, že začala veliteľsko-štábny výcvik v riadení síl a vojsk. Celkovo sa akcie zúčastňuje viac ako 8000 vojakov, 20 vojnových lodí, ponoriek a podporných plavidiel, päť lietadiel a až 50 jednotiek bojovej a špeciálnej techniky.

Rusko prevádzkuje rozľahlú základňu v osade Belušja Guba na súostroví Nová krajina a Zem Františka Jozefa. Severná flotila drží v arktickej oblasti nepretržitú službu a monitoruje vzdušný priestor. Od roku 1954 má Rusko v oblasti skúšobný polygón pre testovanie jadrových zbraní, píše TASS. Pre stálu posádku tu vznikli tri obytné domy pre vojakov a ich rodiny, jeden ďalší dom je vo výstavbe, cituje ruské ministerstvo obrany TASS.

„Sergej Šojgu skontroloval pripravenosť zariadenia sociálnej infraštruktúry v osade Belušja Guba súostrovie Nová krajina. V tejto osade sa nachádza najsevernejšia škola v Rusku. Vzdelávacia inštitúcia je určená pre vzdelávanie viac ako 250 školákov, „uviedlo ministerstvo obrany podľa agentúry TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet